Indisk lammecurry – Rogan Josh ++

Når man laver mad, man aldrig før har lavet, og det så bliver overraskende godt i første forsøg, så er man lidt glad, og også lidt selv-tilfreds/fed… Denne ret er inspireret af indiske Rogan Josh lammecurry opskrifter, men er sat sammen mere frit. Den er er all about taste. God, kraftig, fyldig smag –  stærkt, mildt, surt, sødt i skøn forening.

Rogan Josh: 

 • 500 gr lammekød i tern
 • 4 løg
 • 6-7 hvidløgsfed
 • 3 dl kokosfløde
 • 3-4 dl yoghurt
 • 1 dåse hakket tomat
 • 4-6 spsk olivenolie
 • 3 chilier
 • flydende chili
 • 1-2 spsk friskrevet ingefær
 • 1/2 liter hønsebouillon (lavet med dobbelt så meget bouillonpulver som der anbefales på pakken)
 • 2 lime
 • Soya
 • Ketchup

Tørret krydderiblanding:

 • 1-2 spsk paprika
 • 2 spsk Garam Masala
 • 1 spsk spidskommen
 • 1 spsk koriander
 • 1-2 tsk tørret habanero pulver (the strong stuff – kan købes i helsekostbutikker)

Abrikos ris: 

 • 3 dl basmati ris
 • Grøntsagsbouillon (igen, dobbelt så meget som der står på pakken, til de ca. 5 dl vand)
 • 125-150 gr tørrede abrikoser
 • 1 spsk Garama Masala
 • Salt

Tilbehør: 

 • Indisk Naanbrød med hvidløg og koriander
 • Duchesse de Bourgogne (sød/syrlig belgisk øl)
 • Kims saltede peanuts (knust og drysset over)
 • Persille til pynt

Første skridt i indisk madlavning er at forberede krydderierne. Helt autentisk set, har du derfor brug for en morter at forberede de tørrede krydderier i, og burde ikke nøjes med færdig pulver. Det bliver dog en kombination her, denne gang.

Koriander og spidskommen kan du få mere smag frem af, hvis du varmer dem op på en stegepande før du støder dem i morteren. Det er ligetil, men vær forsigtig, så de kun lige bliver lidt brunet, og sørg for at vende dem løbende.

 

Derefter stødes spidskommen og koriander sammen i en morter, så det bliver til tørret pulver, ligesom de resterende krydderier. Koriander, spidskommen, habanero (eller mindre stærk tørret chili, hvis du ikke lige vil have retten på så stærkt et niveau) og Garam Masala blandes nu sammen, og venter på at skulle bruges.

 

 

Hak hvidløg, chili og løg fint, riv ingefær og pres saften ud af de to limes, så du har det klar. Varm noget vand op og bland hønsebouillonen i, så det også er klart.

Nu er du så klar til at begynde. Brug en wok eller stegegryde til selve forberedelsen. Hæld olie over, og sæt komfuret til høj varme (5-6). Når olien er varm, hælder du de tørrede krydderier i, og rører rundt. Du har nok også brug for ventilation nu, for ellers kan du nærmest ikke ånde for habanero pulveret, når det bliver varmet op. Når du er ved at dø af luftmangel, men før krydderierne bliver sorte, blander du så lammekødet i, og steger det hurtigt så det er brunt og gennemstegt. Sådan halvt inde i den process tilsætter du løg, hvidløg, chili og revet ingefær, som lige brunes af. Tilsidst tilsætter du halvdelen af limesaften, som får lov til at stege med kort.

Som I kan se af billedet nedenunder kunne jeg ikke stege både kød og det andet i samme gryde, for mit komfur er ikke det varmeste (hvem der havde et gaskomfur…) – der kan ikke steges for meget på en gang, uden at det nærmest koger i stedet. Har I et ligeså forkølet komfur som jeg, er det nok også en god ide at stege det i to afdelinger (del så krydderiblandingen i to), og så blande det sammen bagefter.

 

 

Næste skridt er at hælde bouillonfond, kokosfløde, resten af limesaften og hakket tomat ved under omrøring, og skrue ned for varmen til simre-niveau (2-3 ca.).  På det her punkt er der alt for meget væske i retten, men det kommer til at reducere stille og roligt ind, så du får en tyk, cremet curry før vi er færdige, ‘bare rolig’.

Så du lader retten simre fra nu af uden låg, og laver risen til sidst. Hvor lang tid det hele skal simre afhænger af hvor hurtigt du vil have reduceringen til at foregå. Det skal ende med at alt dit kød stadig er dækket af væske, men det skal være en cremet, tyk væske, og lammekødet skal smelte på tungen. Langtidssimring er ikke en absolut videnskab – alt afhængigt af væske og varme, tager det nok omkring 2 timer med den mængde jeg har angivet her – mindre må det helst ikke tage, da kødet skal nå at blive mørt – har du tid, kan du også simre videre under låg og meget svag varme, det bliver det kun bedre af.

Til sidst i forløbet, lige før du er klar til at servere retten, tilsætter du også yoghurten og smager til en sidste gang.

 

 

Risen skal være det fyldige, søde modspil til den kraftige, stærke curry, og derfor laver jeg en abrikosris her. Del abrikoserne på langs, og skær hver del i 3 strimler. Kom vandet til risen i kog, bland ris, abrikoser, bouillontern/pulver/fond, Garam Masala og salt sammen, og lad risen koge/stå og trække i så lang tid som der står den skal (ca. 20 minutter sammenlagt). Det er en rigtig lækker ris, der også kan spises for sig selv, eller med meget andet simpelt tilbehør.

Når der er ca. 10 minutter tilbage, kan du begynde at smage selve Rogan Josh’en til, med mere kokosfløde, yoghurt, ketchup, soya, evt. ekstra chili i form af den flydende variant, hvis du ikke synes det er stærkt nok (det gætter jeg på du allerede synes…).

Sidste skridt er at varme Naan brødet i ovnen, det tager kun nogle få minutter. Vi brugte Naan brød fra Superbrugsen denne gang, men det er lidt blasfemisk, for Milena’s opskrift på naan-brød er naturligvis meget bedre!

Så er der kun selve serveringen tilbage, og så kan du nyde frugterne af arbejdet!

 

 

Jeg knuste nogle saltede peanuts i morteren og dryssede ovenpå maden, sammen med noget klippet persille. Til retten ‘burde’ vi have drukket en Duchesse de Bourgogne, en meget speciel belgisk øl (min yndlingsøl infact). Den har et flot spil mellem sød or syrlig, der ville være gået rigtig godt til resten af maden. Desværre faldt jeg for at købe en India Pale Ale i stedet, og det var ikke helt fantastisk. Bedre med en Duchesse eller en Kozel, eller Hoegarden, eller anden kold, mild hvedeøl… Synes jeg.

 

 

Det er en lidt dyr ret at købe ind til, og så får man ikke særlig meget mad ud af det, fordi der ikke er grøntsager til at strække. Til gengæld smager det ‘ret’ godt, og det er selvfølgelig muligt at servere ekstra sidedishes med grøntsager, etc. til, som de også gør i Indien.

Denne ret burde være nok til 2-3 mennesker, alt afhængig af sult og tilbehør.

 

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Indisk lammecurry – Rogan Josh ++

 1. bjarne says:

  hvor er de curry ?

  • Christian says:

   På engelsk er curry både en betegnelse for en blanding af krydderier og brugt som navn i forskellige retter. Så curry her er både navnet på retten og den krydderiblanding der bliver brugt.

 2. Sara says:

  Fuldstændig fantastisk!

 3. Emil Munk-Madsen says:

  total yndlings ret.. smager vildt godt. Tak for opskriften og denne hjemmeside i det hele taget.

 4. Christian says:

  Tak Emil, jeg er glad for at andre deler min smag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *