Vanilleis med lakridssirup

Allerførst denne opskrift kræver en ismaskine – hvis man ikke har sådan én, så kan man stadig sagtens lave hjemmelavet is, men ikke efter denne opskrift – resultatet vil ikke blive godt – og det vil jo være synd.

Nå, men hvis du så hár en ismaskine, så kommer her en herlig opskrift på vanilleis af den italienske type – d.v.s. med mælk istedet for fløde.

Til en portion is der rækker til 2 eller 3 mennesker, alt efter hvor glade de er for is, skal du bruge:

 • 5 dl sødmælk
 • 150 g sukker
 • 4 æggeblommer – pasteuriserede hvis du er til dét
 • 1 stang vanille

Start med at skrabe kornene ud af vanillestangen og put dem og den tomme stang i mælken sammen med halvdelen af sukkeret. Så varmer du det stille og roligt op, mens du rører så sukkeret opløses og ikke smelter fast på bunden af gryden, og så mælken endelig ikke brænder på.

Mælken skal ikke koge – den skal kun lige akkurart nå kogepunktet – når de første bobler kommer til overfladen, så tager du gryden af varmen.

Mælken stilles til afkøling og imens kan du så piske æggeblommerne med den sidste halvdel sukker. Det er vigtigt at piske det rigtigt grundigt så du ender med en tyk, hvid, luftig masse.

Så skal du have de to masser rørt sammen – først skal du lige have siet mælken, så du kommer af med vanillestangen og eventuelle større vanilletrevler. Mælken behøver ikke være helt kold – bare sådan ca. lillefingervarm, så er det fint.

Nu kan du så ganske stille og roligt tilsætte mælken til æggemassen under konstant pisken. Det er vigtigt at massen bliver pisket grundigt sammen, så den er en helt glat og homogen.

Nu kommer så det punkt, hvor tingene kan gå lidt galt, hvis man ikke passer på. Nu skal ismassen nemlig varmes op igen. Og den må endelig ikke koge – gør den dét, så størkner æggene, og du ender med noget der minder om røræg – hvilket er ærgeligt, hvis man har sat næsen op efter is.

Men du sætter bare gryden på jævn varme, og så varmer du ismassen op mens du rører stille og roligt i den. Ikke piske – bare røre med en grydeske. Hele tiden røre, så der ikke er noget der sætter sig på bunden af gryden.

Efterhånden som ismassen nærmer sig kogepunktet, vil du kunne mærke at massen forandrer sig – den “hæver” og bliver mere cremet og lidt tykkere – det er ikke meget – men dog mærkbart. Når den er så tyk at den hænger lidt ved grydeskeen, og inden den koger tages massen af varmen. Så er iscremen færdig og skal bare køles godt af, inden den kan køres på ismakinen. Dette gøres i køleskab – du skal regne med at det tager et par timer mindst – og jeg har med held ladet den stå natten over også – det kan den fint tåle.

Når cremen er helt kold kommes den på ismaskinen. Hvis din maskine har flere indstillinger så skal du bruge den der hedder softice/blød is.

Min ismaskine er en gammel én, og den kan kun klare at fryse isen til en meget blød softice, så jeg kommer isen i en egnet bøtte, og giver den en time eller 2 i fryseren til sidst, for at den bliver helt perfekt, men det kan jo være, at du er i den heldige situation at din ismaskine kan gøre arbejdet helt færdigt.

Så skal vi lige have lavet en gang lakridsirup som topping. Det er så nemt at det næsten ikke kan kaldes en opskrift – men jeg skriver den her på bloggen alligevel, for jeg anede ikke, at man selv kunne lave det så nemt, før jeg tilfældigt faldt over denne opskrift. Så måske er der andre, der også kan bruge dette tip istedet for at købe lakridsirup i dyre domme.

Det eneste du skal bruge er:

 • 170 g lakrids – jeg valgte piratos, men du kan bruge din egen favorit lakrids
 • 4,5 dl vand

Vandet kommes i en gryde sammen med lakridsen, og det bringes langsomt til kogepunktet. Det er vigtigt at du hele tiden rører i gryden, så lakridsen ikke sætter sig på bunden eller siderne af gryden og smelter fast – det vil den nemlig gerne.

Efterhånden som vandet varmes op smelter lakridsen. Skru ned for varmen når vandet koger og hold den på en rolig boblen. Når al lakridsen er smeltet, så kan du holde op med at røre, og bare lade massen stå og boble i fred.

Nu skal du nemlig have reduceret noget af vandet fra – der skal ca. være det halve tilbage – så passer det med, at du får en tyk sirup. Mens massen er varm vil den være som vand i konsistensen, men det skal du ikke lade dig snyde af – den bliver væsentlig tykkere, når den bliver kold.

Siruppen hældes på et passende glas og stilles til afkøling.

Og så er der serveret – Vanillegelato med lakridsirup – det smager alt for fantastisk – hvis man altså hører til dem, der kan lide lakrids og is sammen 🙂

S1170077

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Vanilleis med lakridssirup

 1. Merete says:

  Uhmmm….hvor ser det lækkert ud alt sammen. Jeg overvejer at lave nogle af jeres retter, for de er helt sikkert gode…..men hvor bruger I dog mange ord… Jeg må sørge for at lære opskrifterne udenad, for hvem kan stå og læse alle disse ord, når man står med potter og pander på kogeblusset?
  Vh Merete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *