Burgere med tomatchutney

Nogle gange falder man over noget helt genialt nærmest ved et tilfælde. Starten på denne – nu yndlings – burger var at Christians mor forærede ham et glas hjemmelavet tomatchutney. Vi var enige om, at det måtte vi bruge til noget særligt…men hvad?

Efter lidt overvejelse blev vi enige om, at man måtte kunne komponere en god burger rundt om sådan en chutney. Vores bud blev en burgerbolle fyldt med:

 • Tomatchutney
 • bøf af oksekød med jalepenos
 • bacon
 • stegte løg og champignon
 • friske tomater
 • salatblade – pånær hvis man er Christian 😉
 • 2 slags ost – chili gouda og gede gouda med italienske krydderier
 • røde syltede jalepenos
 • ketchup
 • chilimayo

Serveret med “grønne kartofler” med chilimayo og aioli.

Og jeg har vist ikke pralet for meget, hvis jeg siger, at det blev godt 🙂

 

En god hjemmelavet burger kræver selvfølgelig en hjemmebagt bolle – jeg kan bedst lide sådan en klassisk blød, let burgerbolle, så sådan laver jeg dem. Ikke noget med sprøde spelt café boller hos mig.

Til 8 burgerboller skal du bruge:

 • 2 dl mælk
 • 20 g gær
 • 1 spsk olie
 • 1 tsk salt
 • 1 æg
 • 7 dl hvedemel

samt evt. 1 æg til pensling.

Gæren røres ud i mælken og salt, olie og æg tilsættes og røres godt sammen. Melet tilsættes, og der røres til dejen er samlet. Så tages den ud på bordet og æltes godt igennem. Hav endelig lidt mel på bordet, for det er en ret våd dej til at starte med. Efterhånden som du arbejder med den, bliver den smidig og lækker.

Når du er tilfreds, stiller du den til hævning i en halv times tid på et lunt sted.

Når den halve time er gået, tager du igen dejen ud på et meldrysset bord. Ælt den ganske let igennem og del den i 10 stykker. Hvert stykke rulles nu ud til en flad bolle – ca. 1 cm tyk og 10 cm i diameter…altså sådan ca.

Bollerne pensles med æg og drysses med paprika – eller sesam hvis du mere er til det.

Hæver igen en halv time, hvorefter de bages 15 min ved 200 grader.

Inden vi går videre til burgerfyldet, skal der også lige laves kartofler.

Du skal bruge:

 • 1 pose små kartofler
 • 1 tsk tørret timian
 • 1 tsk tørret basilikum
 • 1 tsk tørret oregano
 • 1 nip tørret estragon
 • groft salt
 • 2-3 spsk olie

Kartoflerne vaskes og skæres i kvarte og puttes i et passende ovnfast fad eller bradepande.  Olien røres med krydderurterne.Pas endelig på ikke at bruge for meget estagon. Det smager dejligt, men er meget gennemtrængende, så et lille nip er nok. Hæld olien ud over kartoflerne og vend dem godt rundt. Giv dem og godt drys groft salt og bag dem 35-40 min i oven ved 200 grader. Giv dem evt. et par minutter under grill til sidst for at få en sprødere skorpe.

Som dyppelse lavede jeg en skål aioli (god mayo rørt med hvidløg i en mængde du finder passende) og en skål mayo rørt med flydende chilisauce og paprika.

Hvis man er rigtig sej, så laver man selvfølgelig mayonnaisen selv – men jeg indrømmer, at jeg denne gang købte én.

Så skal vi have lavet noget til at putte inden i bollerne.

Lad os starte med kødet. Jeg kan godt lide at ælte krydderier og evt fyld ind i kødet til burgere – det har jeg lært af Christian, og det gør virkelig en kæmpe stor forskel for smagen i forhold til bare at komme kryderier ovenpå de formede bøffer.

Til 4 gode bøffer har du brug for:

 • hakket oksekød med lav fedtprocent
 • 5-6 fed hvidløg
 • en håndfuld syltede jalepeños
 • 1 spsk paprika
 • groft salt
 • peber

Jalepeños og hvidløg hakkes fint og æltes ind i kødet sammen med krydderierne, hvorefter der formes 4 bøffer. Lav dem så flade som muligt, så bliver den færdige bøf passende til burgerbollen.

Sammen med den gode bøf ville vi have bacon i vores burgere. I stedet for de almindelige tynde skiver, havde vi denne gang et helt stykke bacon, som vi skar nogle tykkere skiver af – det smagte virkelig godt. Bacon smagen var meget tydeligere end med de tynde skiver.

Baconen blev stegt på en pande til den var lækker sprød og så lagt på fedtsugende papir. Herefter stegte jeg løgringene i fedtet fra baconen. De må gerne være godt stegte men selvfølgelig ikke forkullede. Da de var færdige kom de i staniol og blev lagt ind ovnen, så de kunne holde varmen.

Til sidst stegte jeg champignonerne skåret i skiver på den samme pande og puttede også dem i en lille pakke og kom dem i ovnen til senere brug.

Det er nok i virkeligheden den største udfordring ved hjemmelavede burgere – at få det hele klar på samme tid.

Tomaterne og osten skæres i skiver. Det hele stilles på bordet og så er burgerne klar til at blive samlet.

Stjernen i showet – den skønne tomatchutney kan jeg desværre ikke give en opskrift på, for jeg kender den ikke. Men hvis jeg skulle få den en dag, så deler jeg den naturligvis. Ellers må I selv igang med at eksperimentere med at lave chutney – det smagte fantastisk, kan jeg love.

Vi fik en sjov og anderledes øl til vores burgere denne gang – en mexikansk chiliøl vi første gang stødte på på en nu desværre lukket århusiansk café. Vi var så heldige at finde den igen for nylig, og den var en rigtig fin ledsager til vores burgere.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *