Hjemmelavet ketchup

Hvad er fidusen ved at lave sin ketchup selv?

Jeg synes, at udover de åbenlyse fordele ved at man slipper for kunstig farve- og smagsstoffer, så er det en skøn ting fordi man kan få den lige som man vil have den. Skal den være rund og mild, sød, skarp eller stærk og kraftfuld – det bestemmer man helt selv.

Denne opskrift på ketchup er altså ikke en man behøver følge slavisk – tag den som inspiration og udgangspunkt og juster den så efter dit eget hoved. Og alt efter hvilket formål den skal bruges til.

Denne gang lavede jeg ketchup specifikt til hotdogs, derfor er den relativt sød og blød, for sådan foretrækker jeg min hotdog ketchup.

For at lave en fabelagtig  ketchup skal du bruge:

 • 2 dåser flåede hakkede tomater
 • 1-2 syrlige æbler – hvis du kan skaffe dem er belle de boskop de allerbedste
 • 1 rød peber
 • 1-2 løg
 • hvidløg – 2 fed hvis det skal være en mild ketchup – mange flere hvis den skal være spicy
 • evt 1-2 friske chili peber
 • 1 tsk sennepspulver
 • 2 spsk æblecider eddike
 • 1 spsk worchestershire sauce
 • 2 spsk brun farin
 • ½ dl rørsukker
 • paprika
 • salt
 • peber
 • sød eller stærk chili pulver

 

Lidt om de forskellige ingrediensers betydning for det færdige produkt.

Man kan selvfølgelig vælge at bruge friske tomater i stedet for dem på dåse. Hvis man har sine egne fra drivhus, så skal man helt sikkert vælge den løsning – men for os der desværre må købe os til vores tomater, der er det svært at få nogle med nok smag og kraft synes jeg. Derfor foretrækker jeg dem fra dåse.

Æblerne skal give syre og frugt til ketchuppen og derfor er madæbler de bedste.

Den røde peber giver måske ikke meget smag til det endelige produkt – til gengæld giver den den smukke mørkerøde farve. Hjemmelavet ketchup uden rød peber får en underlig bleg rød farve, der ikke er så appetitvækkende.

Din ketchup kan lynhurtigt blive til en chilisauce ved at tilsætte passende mængder skønne stærke chilifrugter, men hvis den skal være en ketchup er det bedst at nøjes med de mildere chilier – så bliver det ikke stærkt, men chilien fungerer som en smagsforstærker og giver dybde.

Det her er så simpelt som det kan blive – alle ingredienserne skal i en stor gryde og så skal de ellers bare have lov at stå og simre, så alting bliver mørt og smagen rigtig kan udvikle sig.

Der er ingen grund til at hakke tingene fint, det hele skal alligevel blendes til sidst – så bare grove tern.

Når du har alle tingene i gryden får du det op til kogepunktet hvorefter du skruer ned til simre niveau. Her skal gryden så stå og nusse i 1-1½ time – uden låg – det er vigtigt – for væden skal gerne koge væk, så du får en lækker tyk kraftfuld ketchup.

Det er en god idé at få kogt så meget væske som overhovedet muligt væk inden du blender – for når den først er blendet, så forvandler den sig til flydende klistret varm lava-lignende substans der sprøjter ud i hele dit køkken. Man gør klogt i ikke at nærme sig gryden for det brænder sig nærmest fast på huden – det kan IKKE anbefales. Og ja – jeg taler af personlig erfaring .

Så lad den koge ind indtil den virker til næsten at være kogt tør – så bliver den perfekt i konsistensen.

 

Når du synes den har kogt nok ind, så tager du gryden af varmen.

Og så skal der blendes – en stavblender er det nemmeste, men ellers kan det selvfølgelig også gøres i en almindelig blender.

Når du er tilfreds og din ketchup er uden klumper, så er det på tide at smage til. Du kan  også smage den til undervejs i processen, men jeg synes det er svært at afgøre, om den er helt rigtig før konsistensen er på plads.

Hvis din ketchup er for skarp/sur, så giv den lidt mere sukker. Er den for sød så kan den måske tåle lidt mere eddike. Mangler den kraft så giv den lidt flere krydderier og evt lidt mere chili, hvis du er til dét.

Så er din ketchup færdig og kan hældes på egnede glas. Hvis du ikke tror den bliver spist med det samme, så kan du evt. lige skylle glassene i atamon inden du hælder ketchuppen deri.

 

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hjemmelavet ketchup

 1. Irene says:

  Hej, jeg vil bare lige sige at jeg nu har prøvet jeres opskrift på ketchup 3-4 gange – og det er simpelthen den eneste der rigtigt virker for mig 🙂
  Vi har tit besøg af unge mennesker hjemme hos os, og de elsker den alle sammen 🙂

  Så – tusind tak for en vidunderlig opskrift der har udvidet min mad-verden 🙂

  • Milena says:

   Hej Irene.
   Mange tak for dine pæne ord om vores ketchup opskrift – det er dejligt at høre, at du har glæde af den 🙂

 2. Pingback: Hjemmelavede julegaver - Side 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *