Deluxe kødsovs

Det ville naturligvis være aldeles pinligt at poste en opskrift på almindelig pasta med kødsovs her på bloggen, så i stedet poster jeg en opskrift med almindelig pasta med kødsovs… kombineret med fløde. Det er jo en HELT anden sag, og så kan vi oven i købet kalde den ‘deluxe’.

Det er selvfølgelig en simpel ret, der ikke er mange ben i at lave, men der er alligevel tit rigtig stor forskel på smagen i folks kødsovs. Den her er kraftig, simrende og all-pervasive, men ikke på nogen chili-stærk måde. Jeg nyder generelt at få så meget smag frem i mine retter som muligt, så hvis du følger den her opskrift, vil du (måske) opdage at kødsovs godt kan smage af mere end du troede, uden at det af den grund bliver uspiseligt stærkt.

Ingredienser:

 • 500 gr. hakket oksekød (3-8%ish)
 • 2 dåser hakket tomat
 • 2 peberfrugter
 • 400-450gr champignon
 • 3 løg
 • 1 bundt forårsløg
 • 6-8 hvidløgsfed
 • En kvart liter fløde (lad nu være med at snyde… piskefløde, naturligvis)
 • Soya
 • Ketchup (f.eks. den her…)
 • Flydende chili
 • Tørret basilikum
 • Tørret oregano
 • Salt
 • Peber
 • Olivenolie
 • Pasta efter eget valg, gerne frisk

 

Hak løgene fint, og brun dem på en pande sammen med noget olivenolie. Jeg bruger en pande til den her ret, da der er rigeligt med væske der skal reducere, men også fordi det faktisk ser mere indbydende ud, både mens man laver maden og når den bliver serveret.

Når løgene er midt i mellem at være gennemsigtige og brune, kommer du også kødet på panden og steger det med i et stykke tid, faktisk indtil det er lige ved at begynde på at være tørt. Der er mennesker, der ikke tænker så meget på det hakkede køds konsistens her, men jeg bruger altid mange minutter på at ‘mase’ det ud, så kødstykkerne bliver nogle fine, små stykker og ikke de der længere trevler.  Når kødet er lige ved ikke at have mere væske at afgive, og er ved at blive brunet/branket tilsætter du hvidløgene enten finthakkede eller knuste (er det en simreret, hvor hvidløget ikke selv skal steges tilsætter jeg dem selv knuste, ellers finthakkede), og så giver du det hele en generøs gang soya samt flydende chili, og vender kødet mens soya og chili bliver blandet og stegt sammen med. Det er alt sammen med til at danne kødsovsens ‘kraft’ senere. Kom det hakkede forårsløg ovenpå og lad det stege med kort.

 

 

Denne gang må det ikke blive stegt tørt, så når der er gået et minut hvor det hele er blevet blandet, tilsætter du champignonerne, f.eks. skåret i kvarte, og lader dem afgive vand. Her skruer du også ned fra høj varme til mellem. Når champignonerne er blevet bløde og har afgivet det meste af deres vand, tilsætter du de hakkede tomater og skruer ned på simre-varme, dvs. 2 ud af 6 f.eks.  Hæld godt med tørret basilikum og oregano ved, og lad det simre/boble i mindst en halv time, mens du rører i det hver 5-10 minut og glæder dig over den smag, der er ved at udvikle sig. På et tidspunkt tilsætter du de skiveskårne (evt. halve skiver) peberfrugter. Du kan også vente til allersidst med det, hvis du foretrækker at de har lidt ‘bid’, det undlader jeg selv normalt i simreretter, men det er jo smag og behag.

 

 

Efter at væsken har reduceret godt (der plejer en halv time at være fin) starter du med at tilsætte fløden under omrøring, og giver det 5 minutter til at blande sig helt sammen. Det er så nu at du skal undgå at kødsovsen smager vandet, så ekstra reducering her er på alle måder fint, sålænge du har tiden. Der skal ikke være mere væske end fyld, men måske omkring 33% væske og resten fyld…ish. Det finder du selv ud af, også ved at smage til og mærke hvilken konsistens du foretrækker.

Nu er det så tid til at smage til og justere smagen. Du skal ikke gå i panik hvis hvidløg og chili har fået retten til at smage for kraftigt nu, selv efter fløden er kommet til – det er fint, for nu kommer det magiske trick – ketchup. Ja, vi ved jo alle at det er helligbrøde at bruge ketchup ved bordet (har vores mødre ikke altid påtalt det da vi var børn?), men faktisk er det en rigtig god ide at bruge ketchup under selve madlavningen, som medierende ingrediens til det kraftige. Især Beauvais er god her (eller Milena’s ketchup, selvfølgelig… ;)), fordi det har et højt sukkerindhold og en blød, rund, mild smag. Så et godt skvæt af det, og så får du en mere afrundet smag. Kom også gerne mere soya i, og basilikum/oregano hvis det er nødvendigt, samt peber, gerne groft. Du kan gå til og fra her (eller drikke et glas rødvin), og lige give det 5-10 minutter mellem hver tilsmagning – du har jo ikke travlt, vel? Til sidst tilsætter du (igen, gerne groft) salt du synes der mangler i smagen, koger pastaen og bager evt. brød som tilbehør.

 

 

Og så er det hele klar til at blive serveret. Meget gerne med en kraftig rødvin (med fare for at virke forudsigelig, gerne med en italiensk Ripasso eller en Amarone i den ‘mildere’ ende), for ellers drukner den i smagsindtrykket fra retten. Ikke fordi det er stærkt, men fordi det er kraftigt. Som en god simreret skal være.

Fløden kan som allerede hintet undlades – så ‘slipper’ du for en del kalorier, og retten smager stadig rigtig godt, omend endnu kraftigere, så der skal måske justeres noget. Og hvis du tænker revet ost til denne ret, skal det nok være af den grovrevne slags, f.eks. med en cheddar, for at kunne give noget til den kraftige smag, parmegiano reggiano (tidligere kaldet parmesan…) ville derimod forsvinde fuldstændigt.

 

 

Nok til et måltid for 4 mennesker, med eller uden brød til.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.