Mørbradgryde

Her er mit take på den klassiske mørbradgryde. Bestemt ikke hurtig at lave, billig at købe ind til eller slankende. Til gengæld fuld af smag og kærlighed. Kan serveres med flüte/salat, ris, pasta, kogte kartofler eller kartoffelmos. Jeg foretrækker helt klart sidstnævnte.

Denne opskrift kræver en stor gryde og omkring 6 sultne mennesker.

 

Mørbradgryde:

 • 2 x mørbrad
 • 2 x cocktailpølser
 • 2 x 125 gr bacon
 • 450 gr champignon
 • 2 dåser flåede tomater
 • 3 store løg (jeg brugte rødløg her, men vil normalt foretrække almindelige)
 • 1/2 til 1 helt bundt hvidløg, afhængig af smag
 • 1 bundt forårsløg
 • 3 porrer
 • 200-300 gr baby/snack gulerødder
 • 1/2 liter piskefløde
 • 3/4 flaske rødvin (så kan man også tage sig et glas eller to, det er ok)
 • 2 x grøntsagsbouillon terninger
 • 1 dåse tomat puré
 • Tabasco sauce
 • Tomatketchup (Beauvais er god, eller prøv en hjemmelavet)
 • Soya
 • Frisk basilikum
 • Oregano
 • Paprika (stærk)
 • Salt
 • Peber

Kartoffelmos og tilbehør:

 • Kartofler (bagekartofler er gode og nemme til kartoffelmos)
 • 2 bundter persille
 • Smør
 • Letmælk
 • Salt
 • Peber
 • Ekstra fine ærter
 • God, tør, kraftig rødvin – en Amarone er ideel.

 

Start med at skære løg, porrer og forårsløg i skiver, og kom dem i en skål til senere. Vask champignonerne, skær dem i kvarte og gem dem også af vejen. Pil hvidløgene og ‘puds’ mørbraden (de gode har ikke så meget der skal skæres fra, de dårlige har så meget at det kommer til at tage tid). Skær den i runde skiver, og del dem i kvarte eller efter dit eget humør. Skær baconen ud i firkanter af passende størrelse og ordn cocktailpølser (jeg har sådan et quirk med lige at skære det yderste af enderne af…).

Nu skulle du gerne have en del skåle mm. klar med ingredienserne.

 

Så vidt så godt. Det er nu den store gryde kommer i brug. Brug gerne en tykbundet massiv en hvis du har sådan en. Kom bacon i først, og når det er smeltet tilstrækkeligt til at der er en del fedstof i, så lynsteger du mørbradstykkerne sammen med, så de lige og lige når at få en brunlig kant med smag (ja, det gjorde jeg ikke på billedet nedenunder, shame on me). Kom så porrer, løg og forårsløg i, og steg videre indtil løgene er ved at blive gennemsigtige.

 

Nu er det så tid til at hælde vin ved og komme bouillon terningerne i, skrue ned for varmen til omkring 3 ud af 6 og begynde simringen. Alt afhængigt af størrelsen af din gryde, skal du evt. lade noget væske fordampe først, og komme champignonerne i for sig selv, men ellers så kom champignoner og gulerødder i, sammen med de hakkede tomater og tomatpuré. Pres også hvidløgene i nu.

Jeg foretrækker selv en forholdsvis tyk konsistens til denne ret, men du kan selv variere ved at øge fordampningen og simre med/uden låg, indtil du har din egen foretrukne konsistens. Normalt venter jeg til ca. halvdelen af vinen og champignonernes væske er fordampet, tilsætter derefter fløden, og skruer så ned for varmen til rolig simre-rets varme (2 ud af 6 normalt, men det kan også være 1, bare der simres).

Nu skal der gå tid mens retten nænsomt simrer. Lang tid! Der er nogle mennesker, der ikke bryder sig om at alle ingredienser er udkogte og grøntsagerne uden bid. Så skal de ikke følge den her opskrift, for når den er færdig, vil de ikke kunne kende forskel på gulerødder og cocktailpølser… Til gengæld får man en kraftig all-round simre-rets smag og konsistens. Gå til og fra gryden en gang hver halve time ca. og rør i den, mens du tænker gode tanker om hvor godt det kommer til at smage. Efter 1 time kan du begynde at krydre indtil du får den smag du gerne vil have.

Det er nu jeg bruger stærk paprika, hele basilikum blade, oregano, tabasco, soya, salt og peber samt tomatketchup til at give blødhed. Tilsmagningen skal ske nænsomt og over ca. 1 time hvor du kommer lidt af det hele i, kommer tilbage efter det har simret sammen, justerer smagen og kommer mere af det du vil have i. Når du er tilfreds med smagen, giver du retten mindst 1 times simring mere, for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Mere gør heller ikke noget, men 4 timers simring alt i alt er et godt mål.

I den sidste time kan du jo dække bord og forberede tilbehør, i dette tilfælde kartoffelmos.

Den måde jeg laver kartoffelmos på, er ret ligetil. Kog kartoflerne i mindre stykker, indtil de ikke holder sig fast på en gaffel. Hæld dem op i en sigte, og kom et (pænt) stort stykke smør i bunden af gryden du brugte. Kom kartoflerne i igen, og mos dem sammen med smøret. Juster konsistensen med letmælk og smagen med mere smør, salt og peber. Når konsistensen er fri for klumper og smagen fin, tilsætter jeg et bundt finthakket persille dels for æstetikkens skyld, dels for smagens. Og så er kartoffelmosen færdig.

Her blev retten serveret med ekstra fine ærter og sour cream and onion chips (fordi det ikke var fedt nok i forvejen, og fordi de chips giver en ekstra smagsdimension), samt en god, tør og kraftig Amarone vin, for der er brug for noget, der kan matche det koncentrerede smagsindtryk fra retten. Visse former for øl ville også gå fint til.

God appetit!

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.