Linsegryde

Tilbage til de simple, hurtige retter – denne gang en one-pot linse ret, der både er sund, kaloriefattig og god til kolde, regnfulde dage. Som (næsten) altid for mine opskrifter også med en kraftig, mættende smag.

Linser er lidt oversete i det danske køkken, men denne ret er alligevel ikke så eksotisk, for den bruger klassisk danske ingredienser. Der er bacon (og kalvefond) i, men hvis du udelader det har du en meget nærende vegansk ret som stadig varmer og smager godt.

Ingredienser

 • 250 g grønne linser
 • 250-300 g bacon (kan udelades sammen med kalvefonden)
 • 2-3 porrer
 • 2-3 løg
 • 6 fed hvidløg
 • 1 bundt forårsløg
 • 300 g gulerødder
 • 300 g champignoner
 • Grøntsagsbouillon
 • Kalvefond (kan udelades sammen med baconen)
 • 0.8 dl vand (evt. halvt vand, halvt hvidvin)
 • Salt
 • Peber
 • Paprika
 • 1 bundt persille
 • Evt. frisk rugbrød ved siden af
 • Evt. et glas hvidvin eller en god øl

Start som næsten altid med at snitte grøntsagerne. Champignoner i skiver, gulerødder i små mundrette bidder, porrer skået på langs og hakket, hvidløg skåret i skiver og løg i tern. Afmål linser og 0.8 dl vand. Du kan også bruge halvt hvidvin, halvt vand her (mere hvidvin end det gør retten for ‘syrlig’), hvis du lyster, det skaber en dybere, mere intens smag til sidst, men det er også efter behag hvor meget hvidvin er godt.

Til one-pot retter er det selvfølgelig super godt at have en sort, tykbundet kombineret stege og simre-gryde. Den type gryde som for nogle af os ret nemt bliver til vores favorit-gryde. Steg først bacon under middelhøj varme og kom champignonerne til når baconen både har afgivet fedt og er begyndt at brune. Rør godt i det hele indtil champignonerne er blevet mushy – derfra er det svært også at få dem brune, med al den frigivne væde, og det er ikke supernødvendigt til den type ret, men hvis du er tålmodig, så bliver det absolut ikke dårligere hvis også champignonerne bruner en anelse før du kommer resten i.

Derefter kommer du så løg, porrer og forårsløg til, og rører godt rundt mens de også frigiver væde, bliver gennemsigtige, og – måske – bruner lidt. Igen, det er ikke nødvendigt til denne ret og det er meget afhængig af gryde om det er ladsiggørligt (godt, underligt ord, der er på vej ud). Derefter følger hvidløg og gulerødder, som det sidste – de behøver ikke stege med før du går videre til næste trin.

Næste trin er så at hælde vand (og evt. hvidvin) i gryden og kombinere med paprika, salt, peber, bouillon og kalvefond. Det er altid relativt med krydderier, jeg plejer at bruge så meget at det ville skræmme de fleste, inkl. måske 3-4x så meget fond og bouillon som der står på anvisningen. Du kan altid smage til mens den simrer, så stille og roligt, medmindre du er som jeg og kender dit niveau.

Til sidst tilsættes linserne, der røres godt rundt, og nu er retten så klar til at simre roligt under låg og lav varme (hvor det lige og lige bobler), i… Ja, et relativt stykke tid, for linser er nogle meget overnaturlige størrelser, der nogle gange skal have vildt lang tid, og nogle gange ikke, afhængigt af hvor sol, måne og stjerner står. Eller sådan føles det som oftest, også når man bruger præcis de samme ingredienser, samme gryde, samme varme og samme tid. Så, det kan tage mellem 1 og 1.5 time at få linserne møre nok. Det kan du tilsmage løbende. Retten er klar, når du synes linserne har den rette konsistens, men simreretter kan sagtens tåle bare at fortsætte med at simre – denne dog med den disclaimer at hvis du ikke kan lide udsmattede gulerødder (det har jeg det personligt fint med), så kan du vente med at tilsætte dem til ca. 30-40 minutter før retten er færdig. Det nytter så ikke så meget, hvis du ikke ved hvornår retten er færdig, men nu er du advaret hvis du er sådan en ‘gulerødder skal altid have knæk’ en 😉

Når den er klar, ja så er det en ret simpel ret på bordet, ikke som sådan gæste eller date mad, men du kan spice den op ved at pynte med hakket persille, servere en god, kold øl eller hvidvin, og spise noget friskt rugbrød til. Bondemad, efterårs og vintermad, kan man roligt sige.

Let, varmende, nærende. Men ikke kedeligt. Velbekomme 🙂

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *