Fransk bistro kylling

Dette er en rigtig hyggelig ret der for mig er indbegrebet at Fransk bistro mad – sådan afslappet og uhøjtidelig i sit udtryk og så alligevel lidt dekadent. For mig er det en sommerlig ret uden at jeg rigtig ved hvorfor – den passer bare godt til et glas rosé eller hvidvin en lun sommeraften. Eller man kan drikke cider til -hvis man har en lækker en af slagsen.

Den er nem og rimelig hurtig at lave og kan serveres med mange forskellige slags tilbehør.

Ingredienser:

 • 350-500 g. kyllingefilet eller inderfilet
 • 100-150 g. bacon
 • 4 skalotteløg
 • 2 fed hvidløg
 • frisk timian 4-5 kviste
 • 2 spsk cognac
 • 2 spsk hvedemel
 • 100 ml kyllingefond
 • 400 ml tør æblecider
 • 2 æbler
 • 125 cl piskefløde
 • olivenolie
 • salt og peber

Først lige et par ord om den cider der skal bruges. Det er vigtigt, at det er en rigtig cider der er lavet af æbler. Ikke noget med Somersby eller lignende. De bedste tørre ciders laves i England og Frankrig. Hvis man ikke kan skaffe en god tør cider, så kan man bruge en sød cider – men igen en god én af rigtige æbler og så smage retten til med 1-2 tsk æblecidereddike for at få den syre man kommer til at mangle.

Hvis man bruger hele kyllingebrystfilleter skæres disse ud i mindre stykker,

Bacon skæres i stykker hvis det ikke allerede er det.

Skalotteløg skæres i fine tern, hvidløg hakkes og timian bladene plukkes af kvistene.

Kyllingestykkerne krydres godt med salt og peber og så skal man have fat i enten en god sauterpande eller en stegegryde.

Heri brunes kyllingen i lidt olivenolie – dette kan gøre over et par gange, så der ikke er for meget kød på panden af gangen. Når al kyllingen er brunet godt sættes det til side.

Baconen steges sprød og lækker på samme pande og ligeledes sættes til side til senere.

Det meste af baconfedtet kasseres men efterlad lidt i panden til at stege løgene i.

Løgene skal blive bløde og klare men ikke brune – det tager 5-7 minutter ved lav varme. Når de er tilpas kommes hvidløg og timian ved og der steges videre i ca et minut.

Skru lidt op for varmen og kom så cognac på panden og lad den koge panden af et minut eller 2 mens man rører godt rundt så alt løsnes fra bunden. Drys så hvedemel udover og lad det opsuge fedtet fra panden så der dannes en tyk masse.

Her kan man godt blive en smule nervøs for det ser lidt sært ud, men alt er godt – sådan skal det være.

Kom nu kyllingefond ved lidt af gangen mens der røres rundt så der dannes en tyk sovs og tilsæt herefter æblecideren og rør godt rundt.

Kom kylling og bacon tilbage i panden og set temperaturen så retten kommer til at simre. Når saucen er simret ind med ca 1/3 del (det tager nok ca 15-20 minutter) tilsættes fløden og retten simrer videre.

Mens den simrer kan du ordne dine æbler – de skal skrælles og skæres i tynde både og så skal de steges gyldne i lidt smør. Pas godt på – de skal gerne være flot gyldne men helst ikke brændte. Der er nogle gange ikke mange øjeblikke imellem de to.

Når du er tilfreds med tykkelsen på din sauce. Den vil typisk være lidt til den tynde side, det ér franske saucer. (Hvis du synes, den er alt for tynd, kan den selvfølgelig jævnes lidt), så skal den smages til med salt, peber og evt lidt æblecidereddike, hvis den mangler syre og derefter tilføjes æblebådene til retten og så er den klar til at servere.

I mellemtiden har du forhåbentlig husket at lave noget tilbehør.

Jeg serverede denne gang med ovnkartofler krydret med herbes de Provence og dampet broccoli.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *