Dette er opskriften på verdens bedste cookies – i hvert tilfælde hvis man spørger Christian.
Og de ér gode hvis man er til store bløde cookies af den amerikanske variant. Hvis man gerne vil have sprøde cookies mere i stil med traditionelle danske småkager, så er dette ikke den rigtige opskrift.
Disse cookies bliver ganske let sprød i kanten mens midten forbliver blød og lidt sej.
De er nemme at lave – dog skal man være opmærksom på at dejen skal hvile mindst 4 timer på køl inden man bager sine cookies og meget gerne længere. Jo længere tid den får lov at stå jo mere intens smag og jo bedre konsistens på de færdige cookies. Jeg synes den skal stå mindst 24 timer og den kan uden problemer stå helt op til 3 døgn.
Ingredienser:
- 250 g hvedemel
- ½ tsk natron
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- 140 g smør
- 125 g sukker
- 125 g brun farin
- 1 æg
- korn fra 1 stang vanille eller 1 tsk flydende vanille
- 250 g blandet chokolade feks mørk, lys og hvid
Tag smør ud i god tid inden dejen skal laves så det kan blive blødt.
Imens det står til temperering kan man hakke sin chokolade.
Jeg bruger altid ca lige dele mørk, lys og hvid chokolade, men her er der helt sikkert mulighed for uendelige variationer. Brug den slags chokolade du bedst kan lide og i det forhold du finder bedst.
Hvor store stykker man foretrækker er nok også en smagssag. Jeg hakker mine lidt til den store side for det kan jeg bedst lide. Hvis stykkerne bliver for små synes jeg de forsvinder lidt i dejen.
Når smørret har opnået den rette temperatur blandes det med sukker, farin og vanille og piskes grundigt med en håndmixer eller på maskine.
Dette er et af de vigtigste skridt på vejen mod gode cookies så pisk endelig længe – 7- 10 min til smør og sukker er helt luftigt og lækkert.
Tilsæt herefter ægget og pisk igen indtil ægget er helt optaget i smørblandingen.
Bland så mel, natron, bagepulver og salt i en skål og sigt det over i smørblandingen. Det er vigtigt at sigte det i for at forhindre klumper.
Nu skal dejen samles og her er det vigtigt at kun lige røre indtil dejen er samlet – hvis smørblandingen er rørt længe nok og dermed er blevet meget luftig og blød så er det nemt at få samlet dejen.
Og så skal der chokoladestykker i – igen ikke noget med at ælte en hel masse – de skal bare lige indarbejdes i dejen. Jeg kan anbefale at man blander chokoladen inden man tilsætter den til dejen så de forskellige varianter bliver nogenlunde ligeligt fordelt.
Så er dejen klar til at komme i en lufttæt beholder eller frysepose og ind på køl.
Den dag du vil bage dine cookies tænder du ovnen på 175 grader uden varmluft.
Så tager du dejen ud af køleskabet – den er nu stenhård og du vil nok tænke, at den kan der da ikke formes cookies af. Den bliver dog hurtigt blødere , så lad den bare ligge på køkkenbordet 5-10 min. Den vil stadig være meget fast på dette tidspunkt og det skal den være.
Jeg plejer at brække stykker af dejen og forme dem til rustikke bolde på ca. 70-75 g – de kan laves større eller mindre hvis det ønskes men så skal man lige være obs på at den bagetid jeg angiver også skal justeres. Der skal helst ikke arbejdes en hel masse med dejen på dette tidspunkt for den bliver hurtigt blød når man har den i hænderne og den skal gerne være fast nok til at give bolde der først flyder ud i ovnen. Boldene behøver ikke at være pænt formet – de må gerne være kantede og rustikke at se på, men det er ret vigtigt at de er nogenlunde lige store. Jeg bruger en vægt da jeg ikke har et godt øjemål.
Hvis du rammer de 70-75 g pr cookiebold så bliver der 14-15 af denne opskrift.
Cookieboldene placeres på en bageplade med bagepapir god afstand -de flyder meget ud.
Bag dem nu 13-14 minutter – den slags afhænger også lidt af din ovn så hold øje.
De er perfekte når de er fladet ud og kanten lige begynder og bliver sprød og tage en smule farve mens midten stadig er blød. Hvis man gerne vil have en lidt mindre blød cookie kan man give den 1-2 minutter mere, men efter min mening er de bedst når de ikke får for meget.
Tag dem ud når du mener de er perfekte og lad dem køle på pladen 5-10 min og kom dem så på en rist til de er helt kolde.
Herefter kommes de i en kagedåse eller lignende – hvis der altså er nogen tilbage.
De smager himmelsk til en god kop kaffe – eller til cirka alt andet.