Fars fødselsdagskage

Prototypen til denne lagkage lavede jeg til min fars 60 års fødselsdag. Det var første gang, jeg kastede mig ud i sådan et stort kageprojekt, så der var et par ting, jeg ikke var 100 % tilfreds med, så jeg ændrede lidt, og lavede så denne kage til Christians fars fødselsdag.

Resultatet blev en lagkage med 2 slags chokolademousse -en mørk og en lys, kraftig skovbærsirup og nøddekrokant og pyntet med hindbærmousse og friske hindbær.

Det er et stort projekt og tager lang tid, men jeg synes resultatet er arbejdet værd.

Kagen skal laves dagen før den skal spises, for den skal stå et døgns tid i køleskabet efter den er samlet for at de to slags mousse kan sætte sig.

Allerførst skal der laves bunde.

Til 3 kakaobunde skal du bruge:

 • 140 g. mel
 • 150 g. sukker
 • 3 æg
 • 2 tsk bagepulver
 • 4 spsk kakao

lagkagebund - ingredienserStart med at tænde ovnen på 240 grader, så den er varm, når dejen er færdig.

Så skal æg og sukker piskes til en lys og luftig masse, og her er det vigtigt, at man pisker længe – gerne 8-10 min for der skal piskes godt med luft ind i æggemassen, så de færdige bunde bliver lækre og luftige.

lagkagebunde- dejen

Sigt så kakao, mel og bagepulver sammen i en skål og vend det forsigtigt i æggenmassen.

lagkagebund - dejenSå skal bundene bages og jeg valgte at bage dem én af gangen, for det der med at bage en hel kage i en springform og så dele den i 3, det virker ikke for mig. Jeg kan nemlig ikke skære lige.

Jeg bruger bunden af springformen til at tegne en cirkel på et stykke bagepapir, og så kommes der en 1/3 del af dejen herpå.

lagkagebund - dejen på pladenBunden skal have ca. 5 minutter i ovnen

lagkagebunde - færdigDerefter tages den ud og flyttes forsigtigt – stadig på papiret – over på en rist hvor den køler af. De 2 næste bunde laves på samme måde.

Når bundene er helt kolde, kan man forsigtigt trække bagepapiret af og lægge bundene i en stabel med nye stykker bagepapir imellem, indtil de skal bruges.

lagkagebund - papiret trækkes afSå skal vi have lavet noget fyld til kagen.

Skovbærmousse:

 • 300 g frosne skovbær
 • 130 g. sukker
 • 1 vanillestang
 • 3 spsk vand

skovbærsirup - ingredienserSkrab vanillekornene ud af stangen og kom både dem og den tomme stang sammen med bær sukker og vand i en lille gryde. Kog ved svag varme under låg i ca. 5 minutter til bærene er helt kogt ud.

skovbærsirup - bær kogesTag gryden af varmen og kom bærmassen over i en sigte og kør den igennem for at komme af med kernerne.

skovbærsirup - sigtes

Kom den kernefri bærcoulis tilbage i gryden og kog den ind til den er som sirup.

skovbærsirup - færdigNøddekrokant:

 • 100 g. valnøddekerner
 • 100 g. hasselnødder
 • 100 g. sukker

n_ddekrokant - ingredienserKom nødderne på en varm tør pande og rist dem – når de dufter og er gyldne, men endelig inden de bliver mørke, kommes sukkeret på panden.

n_ddekrokant - på pandenSukkeret smeltes og der røres rundt mens det karameliserer rundt om nødderne, hvorefter massen kommes over på et stykke bagepapir for at køle af. Det er en god idé at brede nødderne lidt ud på papiret, så de ikke størkner i én stor klump.

n_ddekrokant - til afk_lingNår de karameliserede nødder er helt kolde køres de i en minihakker eller en blender til fint krokant.

n_ddekrokant - færdigSå er vi ved at være klar til at samle kagen. Først gøres en springform klar, for det er heri kagen skal samles. Der skal et stykke bagepapir i bunden, og så skal siden af formen fores med bagepapir. Jeg tog 1 stort stykke bagepapir og foldede det 3 gange på langs så det bliver tykt og dermed mere stabilt.

Hvis man har adgang til det, kan man også bruge et såkaldt stykke konditorplast, men papiret fungerede nu fint for mig.

lagkage - formen g_res klar 2Det er ligemeget at bagepapiret ser bulet og ujævnt ud i første omgang, for det retter sig efterhånden som der kommer bunde og fyld i og trykker bagepapiret ud mod siden.

Så skal du have fat i den første bund. Hvis den er flydt lidt ud under bagningen kan man forsigtigt skære den til efter springformens bund inden springformen samles.

lagkage - bunden skæres tilSå lægges bunden forsigtigt i formen. På bunden kommes nu halvdelen af skovbærsiruppen og fordels forsigtigt – stop dog 1-2 cm fra kanten så det ikke løber ud over, når resten af fyldet kommer på. Drys så halvdelen af nøddekrokanten over siruppen.

Og så skal der laves mousse – først den mørke.

Chokolademousse:

 • 100 g mørk chokolade min. 70%
 • 4 æggeblommer
 • 40 g. sukker
 • 2½ dl. piskefløde

lagkage - m_rkmousse ingredienser

Start med at piske æggeblommer med sukker til de er virkelig luftige – 5 minutter mindst. Pisk fløden til blødt skum. Hak chokoladen lidt og smelt den enten over vandbad eller i microovnen.

lagkage - m_rkmousse æg og fl_de pisketDen smeltede chokolade kommes nu forsigtigt over i æggemassen mens der piskes grundigt. Denne masse bliver ret stiv – det er okay. Når al chokoladen er rørt ud i æggemassen skal fløden vendes i chokolademassen.

lagkage - m_rkmousse færdigNår det er en harmonisk masse kommes den ovenpå bunden i springformen.

lagkage - mousse kommes på bundenOvenpå moussen lægges nu forsigtigt den næste lagkagebund og den trykkes let fast mod moussen. Det gør ikke så meget, at det ikke er helt lige – det er der ingen, der kommer til at se.

Så skal næste lag laves og herpå kommer du nu resten af skovbærsiruppen og resten af nøddekrokanten.

Og så skal der laves lys chokolademousse:

 • 150 g. lys chokolade
 • 4 æggeblommer
 • 40 g. sukker
 • 2 dl piskefløde

lagkage - lysmousse ingredienserFremgangsmåden for denne mousse er præcis som med den mørke mousse. Og når den er samlet, så kommes den ovenpå bunden i springformen.

Den lyse mousse er når den stivner noget mere blød end den mørke – den har en tendens til at ville løbe lidt, og det gør kagen mindre stabil.

Hvis man gerne vil have sin kage snorlige og fuldstændig stabil, så kunne man overveje at komme et enkelt blad husblas i den lyse mousse. Det tror jeg muligvis, jeg vil gøre næste gang. Men det kan godt lade sig gøre uden og det er en utrolig lækker blød mousse.

lagkage - lysmousse kommes på kagenSå skal den øverste lagkagebund bare ovenpå og den trykkes forsigtigt fast ovenpå moussen.

Og så skal kagen på køl indtil næste dag, så mousserne kan stivne.

Det sidste der skal laves her dagen før er, at der skal laves forberedelser til hindbærmoussen.

Hindbærmousse:

 • 300 g. frosne hindbær
 • ½ dl flormelis + 1 spsk.
 • 1 vanillestang
 • ½ l. piskefløde

lagkage -hindbærmousse - ingredienserHindbær, vanillestang og ½ dl flormelis kommes i en gryde og koges ved lav varme til hindbærene er helt kogt ud.

lagkage -hindbærmousse - bær kogesHerefter tages gryden af varmen og bærene kommes i en sigte og passeres så kernerne sies fra.

lagkage hindbærmousse - siesNår kernerne er siet fra, så har du den skønneste koncentrerede hindbærcoulis, som stilles på køl og gemmes til dagen efter, når kagen skal pyntes.

lagkage-hindbærmousse - coulis færdig

Dagen efter hvor kagen skal serveres, starter du med at løsne springformen og fjerne bagepapiret meget forsigtigt.

Hvis du har nerver til det kan du flytte kagen over på et fad og ellers kan du vælge at lade kagen stå på springformens bund og flytte den over på fadet, og pynte den mens den stadig står på bunden. Det gjorde jeg første gang, men med denne kage vovede jeg at flytte den og det lykkedes.

lagkage - kagen pakket ud af formenOg så skal der laves hindbærmousse til pynt.

Fløden tilsættes 1 spsk. flormelis og piskes til den er næsten stiv men inden den begynder at danne toppe. Her tilsættes hindbærcoulis’en og fløden piskes færdig. Her er det vigtigt at ikke piske den alt for meget, så den bliver grynet og kedelig. Men den skal selvfølgelig piskes så den kan holde faconen som pynt.

lagkage -hindbærmousse - færdigSå kommes moussen i en sprøjtepose med din foretrukne tylle og kagen pyntes på både sider og top, som du nu synes er flottest.

lagkage - kagen pyntes med mousseSlut med at pynte med friske hindbær.

lagkage - færdig pyntetDet sværeste i alt det her er næsten at skære et stykke og få det serveret på en tallerken så det ser pænt ud, men det lykkedes da næsten 😉

lagkage - stykke

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fars fødselsdagskage

 1. Line says:

  Hvor stor en springform bruger du til denne lagkage ? 🙂
  mvh Line

Leave a Reply

Your email address will not be published.