‘Klassisk’ ovnpasta

Mornaysauce, findes der noget bedre? Jo måske stegt flæsk, men det er faktisk ret unfair at sammenligne noget som helst med stegt flæsk…

Denne ret blev opfundet en dag for længe siden, da jeg som typisk studerende tænkte, at der også måtte være andre måder at spise den obligatoriske pasta med kødsovs på. Man kunne jo f.eks. hælde Mornay sauce over og lave den i ovnen…

Ingredienser:

 • 500 g oksekød, 8-12% fedt
 • 1 pakke bacon
 • 350-450 g pasta (Rigatoni, af den lidt større slags)
 • Ca. 1/2 dåse majs
 • 2 løg
 • 450 g champignon
 • 1 bundt forårsløg
 • 2-4 cayenne chili
 • 2/3 bundt broccoli
 • 10 hvidløgsfed
 • 1 dåse tomatpuré
 • Ketchup
 • 1 Mornay sauce
 • Salt
 • Peber
 • Paprika
 • Oregano
 • Basilikum
 • Stærk karry blanding (eller mild, hvis du er sådan en)
 • Soya
 • Olivenolie

Klassisk ovnpasta ingredienser

 

En gryde med vand bringes i kog til pastaen, og mens det er i gang, kan du pille og skrælle grøntsagerne, der skal bruges. Der skal ret mange grøntsager i denne ret, og vi ved jo alle at det gør jo retten sund, never mind bacon og Mornay Sauce…

Løg og hvidløg hakkes i små fine tern, chilierne skæres i ringe, det samme gør du med forårsløgene. Champignonerne renses og skæres i kvarte. Broccolien synes jeg altid er lidt besværlig, men den skæres også ud i små mundrette, relative stykker.

 

Klassisk ovnpasta tilberedning

 

Når pastaen er kogt færdig (du kan give den 1-3 minutter mindre end den ellers skulle have haft, for at den ikke bliver for blød efter den har været i ovnen) sættes den til side til senere. Det kan gøres på et hvilket som helst tidspunkt i forløbet før retten skal ind i ovnen.

Kom noget god olivenolie i en gryde, skru op for varmen og hæld et godt drys karry ved. Løg, hvidløg, chili og forårsløg svitses nu i panden til de er møre og gennemsigtige og løgene en anelse brune.

 

Klassisk ovnpasta gryde

 

Forvarm din ovn til 200 grader heromkring. Derefter tilsættes kødet til grøntsagerne i gryden, og der steges igennem mens du ‘moser’ kødet godt ud og vender det rundt imens. Til al slags kødsovs foretrækker jeg selv, at kødet er så godt fordelt og blandet ud i resten som muligt. Mens du gør det, steges champignonerne også på en pande for sig selv, for at slippe af med væden. De skal have til de er små, brunede og vandet er fordampet.

Når kødet er godt brunet, skrues ned til simrevarme, og der tilsættes tomatpuré og både et godt skvæt soya og ketchup. Det hele røres sammen, og nu tilsættes basilikum, oregano, salt, peber og paprika. Lad det snurre i lidt tid, og smag gerne til, men pas på det ikke tørrer ud.

 

Klassisk ovnpasta komfur

 

Nu skal det hele så fordeles i et ovnfast fad, og den magiske ingrediens skal tilføjes. Ok, der er faktisk flere magiske ingredienser… Fordel først pasta, brocoli og champignoner i bunden. Som næste lag spredes kødsovsen ud over det hele, og der drysses med majs, og pyntes med baconskiver.

 

Klassisk ovnpasta før ovn

 

Ovenover alt det hældes Mornay saucen, så den dækker det hele (det er ok hvis baconen stikker op). Du skal evt. lige stikke nogle huller rundt omkring, som saucen kan løbe ned i, så det også spreder sig i laget af pasta (og det hele kan være i dit fad – du skal faktisk have et ok stort fad til denne portion).

Nu skal herligheden bare ind i ovnen og have omkring 30-45 minutter. Den er færdig når Mornay saucen er brunet men ikke sort.

 

Klassisk ovnpasta efter ovn

 

Serveres med en salat (det skal man jo sige, men jeg er ikke selv god til at gøre det…) og en fin, kraftig rødvin, meget gerne italiensk, meget gerne Barolo, Brunello eller Amarone, men man har vel ikke favoritter…

Der er nok til 4-5 sultne mennesker, og det er ikke ligefrem en slankeret, men hvis baconen droppes bliver det allerede noget ‘bedre’. Derudover er det en mættende, smagfuld ret, der appelerer ret meget til den arketypiske mand (som mht. mad og især bacon helt sikkert findes derude…).

Klassisk ovnpasta

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *