Langtidsbagte tomater

Christian og jeg har forsøgt os ud i tomatdyrkningens kunst i år. Det er ikke fordi, vi fik frygtelig meget ud af det, men vi havde dog et par planter med San Marsano mini tomater, som gav helt pænt.

Disse dyrebare hjemmedyrkede tomater ville vi gerne gøre noget lækkert med, og vi kom frem til, at de skulle soltørres, fordi særligt Christian er virkelig glad for soltørret tomat i mange forskellige retter.

Der er bare det ved det, at klimaet i Danmark ikke helt egner sig til soltørring efter traditionel metode, men så læste jeg rundt omkring at man kan tage sin ovn i brug og få lækre semi-dryed tomater. Disse findes i et hav af varianter rundt omkring på mad-blogs, og her er så min version.

Du skal bruge:

  • små tomater – nok til en bagepladefuld ca.
  • olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • frisk rosmarin
  • balsamico
  • 2 tsk sukker
  • salt – groft eller flagesalt er bedst

langtidsbagte tomater - ingredienser

Start med at tænde ovnen på 100 grader.

Tag så en bageplade og kom bagepapir på den og pensl papiret med lidt god olivenolie. Det skal ikke være meget, bare nogle helt tynde strøg.

Nu skal du så have delt alle dine tomater og have dem placeret på bagepladen med skærefladen opad.

Så tager du en passende mængde frisk rosmarin og hakker helt fint og presser dine hvidløg.

langtidsbagte tomater - krydderierneNu drysses rosmarin og hvidløg ud over tomaterne – bare fordel det så godt du nu kan,

Herefter drysses de med salt – 1- 2 tsk eller som du nu synes og med et par tsk sukker. Dryp herefter tomaterne med en lille smule balsamico – kun en enkelt dråbe pr tomat.

langtidsbagte tomater - før bagningDet gør ikke noget at lidt af rosmarinen og hvidløget ender på bagepladen, den skal nok give smag alligevel.

Nu er tomaterne klar til at komme i ovnen.

Hvor længe de skal have kan variere rigtig meget alt efter størrelse og vandindhold. Men fra 2 – 4 timer er nok ikke helt ved siden af.

Hvis der er stor forskel i størrelsen på de tomater du bruger, så kan det være nødvendigt at tage de mindste af, når de er færdige og så bage de sidste lidt længere.

Hvor tørre man vil have dem er  lidt en smagssag. Jeg foretrækker at der stadig er lidt fugt/saftighed tilbage i dem.

langtidsbagte tomater - færdigeNår man synes at ens tomater ser færdige ud, tages de ud af ovnen og kommes i et glas med tætsluttende låg. Tag endelig krydderierne der ligger på bagepladen med. Opbevar tomaterne på køl indtil du skal bruge dem.

De kan holde sig en lille uge på denne her måde. Hvis du gerne vil forlænge holdbarheden, så kan de overhældes med en god olivenolie, så kan de holde 3-4 uger i køleskab.

De smager super godt bare som de er f.eks som en del af en tapas anretning, men de kan også bruges som fyld i en salat eller sandwich.

Christian lavede en fantastisk lækker pastasalat med dem – den kommer her på bloggen i nærmeste fremtid.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *