Pizza extravaganza

For nylig fik jeg lyst til pizza igen, og så går det jo ikke kun at lave en enkelt slags, når det er så nemt og sjovt at lege med pizza toppings. Men siden basis opskriften er den samme for alle variationer, ville det være lidt overkill med 4 forskellige indlæg. Det fantastiske ved pizzaer er jo, at når dej og tomatsauce er på plads, kan man være kreativ med resten af fyldet. Så here goes, 3x basis pizza, med 4 forskelligt slags fyld – pizza extravaganza.

 

 

Dej:

 • Ca. 30-40 gr gær
 • 2-3 spsk. olivenolie
 • 3.5 dl vand
 • 500-600 gr hvedemel (jeg er ikke så fancy for tiden, så ingen matematiske blandinger)
 • Salt

Tomatsauce:

 • 3 dåser hakkede tomater
 • 1 dåse tomatpuré
 • 6 mellemstore løg
 • Ca. 3/4 helt hvidløg (ja, og jeg mener det…)
 • Ketchup, gerne en lidt sød en (f.eks. Beauvais eller hjemmelavet)
 • Tørret basilikum
 • Tørret oregano
 • Salt
 • Peber

1 pizza med hakket oksekød: 

 • 400 gr. hakket oksekød, 3-7%
 • Ca. 300 gr champignoner eller anden type svampe efter behag
 • 1 rød (eller gul) peberfrugt
 • 1/4 dåse majs
 • 1/4 flødehavarti
 • 1/2 pakke Gorgonzola (du kan roligt tage en stærk variant, ‘trust’ me)
 • Flydende chili (f.eks. Siracha Hot Chili Sauce)
 • Mc. Ilhenny Tabasco Sauce
 • Soya
 • 4-5 hvidløgsfed
 • Paprika
 • Salt
 • Peber

1 pizza med kylling:

 • Ca. 350-400 gr. kyllingebryst uden lage
 • 1.5 dåse skåret ananas
 • 1/2 glas jalapeños
 • 1/2 flødehavarti

1/2 pizza med tun

 • 1/2 dåse tun
 • 1/4 dåse majs
 • 1/4 flødehavarti

1/2 pizza med aubergine (og andet, men auberginen… mhmm..):

 • 4 skiver serrano skinke eller lignende
 • 1/3 aubergine
 • 1 tomat
 • 1 lime (en citron kan også bruges)
 • Ca. 4 skiver god mozzarella
 • 2 hvidløgsfed
 • Olivenolie
 • Soya
 • Basilikum
 • Oregano
 • Salt

 

 

Normalt ville man nu begynde på dejen, men der er lige et sideprojekt, der skal ind her, nogle timer før du begynder på resten. Skær 4-5 forholdsvis tykke (2cm+) skiver fra auberginen, læg dem på en tallerken, og drys lidt salt over dem. Saltet skal trække vand ud af dem i ca. 20 minutter. Imens kan du lave den marinade aubergine-skiverne skal dækkes af.

 

 

Bland saft fra limen med ca. 4 spsk. olivenolie, 2-3 spsk soya, et drys paprika, basilikum og salt. Knus 2 hvidløgsfede i blandingen og rør rundt. Når aubergine-skiverne er klar, lader du dem trække i blandingen i ca. 3 timer (bliver det mere eller mindre, så overlever retten også…) overdækket i køleskab.

2 timer efter er det passende at gå i gang med selve hovedprojektet.

Vand, gær, olie og salt blandes i en skål, gæren røres ud. Melet tilsættes så lidt efter lidt mens du rører, indtil du får en sammenhængende dej. Bliv ved med at tilsætte mel indtil den ikke klistrer fast på dine hænder. Ælt godt, indtil dejen er jævn og fin, og stil den overdækket et lunt sted i ca. 1 time.

Hak nu løg fint, kom olie i en gryde og svits løgene ved høj varme indtil de er brunede, og hellere lidt for meget end lidt for lidt, de må gerne have kant og derved lidt kraftigere smag. Skru ned for varmen og tilsæt de flåede tomater, tomatpuré, knust hvidløg (masser, men don’t panic…), et godt skvæt ketchup, en god squeeze soya samt en solid gang basilikum og oregano. Det hele skal nu simre ved svag varme under låg, mens du forbereder resten, og rører rundt. Det skal mindst have en halv time, men kan sagtens vente meget, meget længere på dig, så ingen stress. Du kan smage til med soya, ketchup, og til sidst salt og peber, indtil du har den smag du vil have, men giv den lige et kvarter i fred og ro (bortset fra omrøringen), før du begynder på det.

 

 

Oksekødet bredes ud i en firkant på et hakkebræt, skiveskåret hvidløgsfed drysses over, sammen med den flydende chili, tabasco sauce, paprika, salt og peber. Det hele æltes nu godt sammen, og så kommer det kedelige – der skal rulles små mini-kødboller af farsen. Pas på de ikke bliver for store.

 

 

Skær champignonerne i skiver og steg dem på en pande indtil de er halv-sprøde og tørre. Salt dem lidt og sæt dem så til side. Skær eller riv skinken i mindre stykker, dræn vand fra majs og tun, skær mozzarella, ananas, peberfrugt, tomat i skiver. Skær gorgonzola og kylling ud i firkantede stykker og riv flødehavartien.

 

 

Hvis der efterhånden er gået en time siden du stillede dejen til hævning, er det nu tid til at dele den i tre lige store stykker, og rulle mere eller mindre runde pizzabunde ud af det. En vigtig ‘ingrediens’ jeg ikke har nævnt her er naturligvis ordentlige forme til pizzaerne, men dem har du forhåbentlig, ellers er det lidt skidt på det her tidspunkt 😉

Alt afhængigt af din pizzaform og om du bruger varmluftsovn, skal du måske lige smøre pizzaformene med lidt olie, så din bund kan forlade formen med værdighed senere.

Når jeg lægger dejen over i formen, gør jeg den altid en del større end formen, for så kan jeg folde og rulle yderenden af dejen til en god, luftig rand rundt om, som på nedenstående billede. Det giver en meget lækker skorpe til pizzaen.

 

 

Efter din tomatsauce har simret nok og den er smagt til, hælder du den ud i tre portioner til de tre pizzaer. Vær opmærksom på at ‘male’ hele kanten med tomatsaucen, det giver en god smag. Og så er der kun tilbage at være kreativ med indholdet!

Jeg lavede 2 halve pizzaer med de små oksekødsboller. Halvdelen af pizzaen var med champignon, majs, peberfrugt og det meste af den kvarte flødehavarti. Den anden halvdel var med ananas, peberfrugt, gorgonzola stykker og meget lidt flødehavarti, men dog noget (for at få et mere solidt dække af ost end gorgonzolaen kan give alene, så fyldet ikke blev for tørt).

2 andre halve pizzaer blev lavet med kylling, jalapeños, ananas og en halv flødehavarti. En rigtig solid kombination af sødme, kraft og blødhed.

Så var der en halv pizza med tun, majs og en kvart flødehavarti. Det er en klassiker jeg har lavet siden folkeskolen, simpel men fantastisk, især hvis den får lov til at blive godt crispy og brun i osten før den tages ud af ovnen.

Og den sidste halve pizza gik til serranoskinke, aubergine, tomat og mozzarella. Det var et nyt eksperiment, og jeg kan kun sige at næste gang får det indhold helt sikkert en hel pizza for sig selv. Og det siger jeg ikke udelukkende fordi der var en del ekstra arbejde i at forberede sølle 4 stykker aubergine…

 

 

Nu skal pizzaerne så i ovnen. Det er IKKE en super god ide at stille dem alle ind samtidig, i lag. Selv med varmluft kan det ikke blive lige så godt som når du forbereder dem en efter en. Evt. kan du prøve med to, og så bytte rundt på dem løbende hvis du virkelig vil. Men ellers gør som jeg og lav 2 forskellige halve pizzaer på hver hel, så du/I kan spise forskellige varianter mens den næste pizza er i ovnen.

De skal have ca. 30 minutter ved 200 grader, men det kan du se ret præcist på flødehavartien – når den er lysebrun, er pizzaen klar.

 

 

Italienere laver både tynde, crispy pizzaer, og tunge, store pizzaer med masser af sauce og dej, alt afhængigt af regionen. Dette er en selvfølgelig en variant af den sidste slags – det er faktisk tæt på at være en madtærte hvad angår fyld. Begge varianter af pizzaer er dog fantastiske, og mon ikke der ikke også kommer et indlæg fra den anden ‘skole’ her senere? (det gjorde der sørme – napolitansk pizza)

 

Serveres med en tør og middel-kraftig rødvin (italiensk selvfølgelig), god tid og godt selskab. Også fremragende som kold til frokost dagen derpå.

 

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *