Muteret gullasch suppe

Gullaschsuppe er en af Ungarns nationalretter, og er blevet kopieret, forandret og udvandet meget efterhånden som den er blevet populær i hele verden. Denne opskrift er mit eget hjemmebiks, og en ungarer ville helt sikkert kigge surt på mig nu. Men med den disclaimer af vejen, så er det her en rigtig kraftig, fyldig og god opskrift alligevel.

Ingredienser:

 • 350 – 400 g skært oksekød i tern
 • 1 chorizo pølse
 • 200 g bacon i tern
 • ca 400 g kartofler
 • 200 – 250 g små gulerødder
 • 500 g knoldselleri (ca. 300 g når den er skåret i tern)
 • 2 løg
 • 2 peberfrugter
 • 2-3 porrer
 • 2 dåser hakkede tomater
 • 1 dåse tomatpuré
 • 7 – 10 hvidløgsfed (ja, nye læsere: jeg kan godt li’ hvidløg)
 • Kalvebouillon
 • 1 flaske Guinness
 • 2 lime (kan undlades, men fungerer udemærket som smagsforstærker)
 • 1 bundt timian
 • 1 bundt persille
 • 2-3 cayenne chillier
 • 3-4 laurbærblade
 • 1-2 spsk spidskommen
 • Chipotle pulver (svær at skaffe, og kan undlades, men giver en god, røget smag)
 • Groft salt
 • 1-2 spsk friskkværnet peber
 • Paprika
 • Olivenolie
 • Godt lyst/groft brød til

 

Gullasch suppe ingredienser

 

Først skal der skylles, renses og hakkes til den store guldmedalje, men så er det meste af arbejdet faktisk også gjort (jeg elsker simreretter…). Løg og hvidløg pilles, hvidløg skæres i små aflange skiver, løg og peberfrugt deles på langs og skæres i skiver. Porrer renses, top og bund skæres fra, og de skæres i hele eller halve ringe (alt efter behag). Chillier skæres i ringe og knoldselleri i tern. Chorizoen skæres i runde stykker, og halveres. Til sidst skræller og skærer du gulerødder i passende stykker.

Der tages en dyb indånding her, og du kan nu evt. overveje om retten overhovedet er alt det nørkleri værd, i stedet for bare at bestille take-away (svaret er forhåbentlig ja).

Så fortsætter du med først lige at riste spidskommen på en pande, under flittig omrøring. Når det begynder at lugte brændt, er det tilpas. Det kværnes nu i en morter sammen med hele peberkorn (ja, du kan fint bruge færdigstødt spidskommen og peber, det er i hvert fald nemmere, men smagen er også mindre).

Bacon steges på panden indtil det er blevet begyndende sprødt, og har afgivet en del af sit fedt. Det fedt kan du enten bruge i gullaschen for smagens skyld, eller du kan vurdere at retten kommer til at være rigelig fed i forvejen, og bare smide det ud.

Timian skylles, og bindes godt sammen på midten med f.eks. sejlgarn (så du nemt kan fiske det op af retten til sidst).

Kalvekødet kommes i en skål, og du hælder paprika over det under omrøring (eller bare brug af fingre), indtil kødet er smurt godt ind.

 

Gullasch suppe tilberedning

 

Så vidt så godt. Nu kan du begynde at slappe af, for herfra går det let. Du finder en passende, stor gryde, varmer den op på høj temperatur med noget olivenolie, og kommer så løg og kalvekød i. Svits det under omrøring indtil kødet er blevet brunet og løget er blødt/begyndende brunet. Tilsæt porre, peberfrugt, hvidløg, chili, bacon plus chorizo pølse og fortsæt med at røre rundt indtil grøntsagerne er blevet bløde og har mistet noget masse.

 

Gullasch suppe pande 1

 

Nu tilsætter du Guinness, et godt skvæt bouillon, saften fra 2 limes, tomatpuré, hakkede tomater, timian, laurbærblade, gulerødder og 0.5-1.5 liter vand. Det sidste afhænger af hvor længe du vil lade suppen simre før den serveres. Du kan starte med 0.5 liter, og så hælde ved løbende mens du også smager til, indtil du er tilfreds med både konsistens og smag. Der krydres med spidskommen/peber (ikke hele blandingen på en gang), chipotle, salt og bouillon. Når du har gjort det første gang, kommer du låg på suppen, og lader den snurre for sig selv i hvert fald i 2 timer og gerne 1-3 mere.

Efter 2 timer kan du smage yderligere til i nogle etaper, indtil du er tilfreds. Du kan også lette låget nu hvis der er for meget væske, og det skal fordampe.

20-25 minutter før det hele skal serveres kommer du de skrællede, mundrette udskårne kartofler i, og skruer lidt op for varmen så kartoflerne kan blive kogt. Det er også her, du kan justere mere på suppens tykkelse med vand.

 

Gullasch suppe pande 2

 

Og, endelig, er du klar til at servere, med et lunt, groft, lyst brød til (og smør, hvis du tør), samt det obligatoriske grønne persille på toppen. Suppen skulle nu gerne være kraftig men både rund og skarp på samme tid, med varme og lang eftersmag, der sætter sig på en meget behagelig måde i mave og mund. Meget passende til en kold dag med sne, slud eller regn.

 

Gullasch suppe

 

Rødvin kan drikkes til suppen, da den jo er ret kraftig, men jeg ville nu langt hellere anbefale en god halv-mørk/mørk øl, såsom Corsendonk Pater, Kozel eller Krusovice.

Nok til 4 personer med rester.

Og til sidst en bekendelse – jeg kan faktisk meget bedre lide gullasch med kartoffelmos end jeg kan lide gullaschsuppe… Ikke fordi suppen ikke er god, men fordi intet kan slå koncentreret smag og kartoffelmos. Derfor gør det lidt ondt på sådan en som mig, når jeg har alt der skal til for at lave gullasch, og så i stedet ender med at få suppe… Har du det lige som jeg, så skal du blot bytte champignoner ud med kartofler, undlade selleri, bruge mindre vand, og så simre det hele ind (efter de 2-3 timer) så det er sovs i stedet for suppe. Et voila! Så serverer du kartoffelmos til, og har en endnu bedre ret.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Muteret gullasch suppe

 1. Chipotle pulver kan erstates af røget paprika, den giver en god røget smag, er ikke dyrt og nemt at finde på nettet. Jeg bruger Morten Heibergs.
  God hjemmeside i øvrigt 🙂

 2. Christian says:

  Tak! 🙂 Og ja, godt tip. Det er det røgede, der er det vigtige her, ikke styrken, så røget paprika er fint. Faktisk er det en rigtig fin ingrediens til mange ting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *