Grøn aspargessuppe

Så er det tid til at ‘tackle’ en af de danske klassikere, nemlig aspargessuppen. Denne her har et par enkle twists, men intet der ville få klassiske aspargeselskere til at løbe skrigende bort. Tværtimod håber jeg. Tit bruges der hvide (dåse/flaske…) asparges til denne ret, og det er altså utrolig synd og skam overfor den gode smag. Med friske, grønne asparges får du både en flottere farve, og endnu vigtigere, en meget mere kraftfuld smag af asparges. Det er godtnok dyrere, men retten i sig selv er billig og mættende, så det går forhåbentlig…

Ingredienser: 

  • 3 bundter asparges
  • 3 porrer
  • 3-4 store  bagekartofler
  • 0.4-0.5 dl fløde
  • 3 terninger grøntsagsbouillon
  • 1.5 liter vand
  • Salt
  • Peber
  • Godt brød (ok, vi bruger vist billigt Fakta Naan til alt for tiden, nok bedre med noget groft hjemmebag eller lignende til det her :))

Aspargessuppe ingredienser

 

Aspargessuppe er en nem og især hurtig ret at lave (det findes også på den her blog… Sjældent, men det findes!). Start med at skrælle og hakke kartofler i store terninger, rense og hakke porrerne i grove skiver, samt at vaske og ‘knække’ aspargsen. Det sidste gøres ved at tage nogle stykker asparges med en hånd i hver sin ende, og så forsigtigt bøje dem, indtil de knækker. Det nederste og (forhåbentlig…) korteste stykke, der nu er knækket af smides ud, resten bruges.

Gem evt. halvdelen af aspargeshovederne til pynt i suppen senere, hak resten af aspargesstykkerne over på midten.

 

Aspargessuppe tilberedning

 

 

Varm nu 1.5 liter vand op til kogepunktet, og kom bouillonterninger, kartofler porrer og asparges ned til vandet i din suppegryde. Herfra skal retten simrekoge roligt under låg indtil kartoflerne er færdige –  omkring 20 minutter.

Jeg bruger kartofler her fordi det giver en god konsistens senere, når det hele bliver blendet, og fordi det giver en mere nærende og mættende suppe. Vil man have suppen som forret, kan man evt. undlade kartoflerne, men man får så også en tyndere suppe, medmindre man altså ‘snyder’ med jævner. Gør man det, kunne man dog lige så godt bruge kartoflerne…

 

Aspargessuppe gryde 1

 

Når suppen har stået og simrekogt under låg i de her ca. 20 minutter, eller bare indtil de er bløde, er det på tide at blende dem. Da jeg ikke lige havde en stavblender ved hånden den dag jeg optog billederne, brugte jeg min traditionelle blender til det. Det er mere messy, og ikke så optimalt med brændende varm suppe i den, men det gik uden de store katastrofer. Blend suppen indtil den er en helt ensartet, grøn masse.

 

Aspargessuppe blender

 

Herfra er der så blot tilbage at hælde fløden i suppen, og smage til med salt og peber, indtil man er tilfreds. Hvis du normalt plejer at bruge hvide konservesasparges, så prøv at lægge mærke til smagsforskellen nu 🙂

 

Aspargessuppe gryde 2

 

Suppen skal lige op og koge igen efter fløden er kommet i, og den kan selvfølgelig sagtens stå og simre på lav varme, mens du forbereder brød og dækker bord, men den kan også serveres straks bagefter.

Har du gemt dine aspargeshoveder fra før, så kommer du dem i den simrende suppe ca. 3-5 minutter før du serverer den.

 

Aspargessuppe

 

Retten er, især med kartoflerne blendet i, mere mættende end man måske skulle tro, og kan nemt bruges som både traditionel forret eller som hovedret. Bruges den som hovedret, er der nok til ca. 3 mennesker, som forret er der nok til 5-6, med brød til.

Hvidvin passer godt til – hos os gerne en tør og syrlig en af slagsen, og ellers simpelt, groft og godt brød. Smør, hvis man er fristet, og det kan nok godt gå, for på trods af fløden, er det faktisk ikke en speciel kalorieholdig ret.

God appetit 🙂

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *