Spaghetti og kødboller

Der er nok ikke mange der kan tænke spaghetti og kødboller uden at tænke “Lady og Vagabonden” – jeg kan i hvert tilfælde ikke. Så udover at være en lækker italiensk madklassisker, så er denne ret også blevet indbegrebet af romantisk middag for to.

Jeg har leget lidt med retten i alle de år, jeg har lavet mad, men synes aldrig helt, jeg har kunne få den smag frem, som jeg ønskede mig. Derfor blev den lagt på hylden i en årrække, men for noget tid siden prøvede jeg så  igen. Denne gang i en noget mere krydret version. Og jeg er blevet rigtig godt tilfreds med resultatet.

Du skal bruge:

Kødboller:

 • 350-400 g. hakket oksekød
 • ½ dl mæl
 • 1 løg
 • rasp
 • 4 fed hvidløg
 • 1 æg
 • 2 spsk sød chilipulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk peber
 • 1 tsk cayennepeber eller chili
 • 1 tsk tørret oregano
 • 1 tsk tørret basilikum
 • 1 tsk tørret dild
 • 1 tsk stødt spidskommen
 • ½ tsk stødt koriander
 • ½ tsk muskatnød
 • en lille smule allehånde

Tomatsauce:

 • 2 ds hakkede tomater
 • 1 dl rødvin
 • 4 dl grøntsagsbouillon
 • 1 løg
 • 1 stor gulerod
 • 1 pk champignon
 • 2 fed hvidløg
 • 1 spsk sød chilipulver
 • 1 spsk paprika
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk chili
 • salt og peber

Spaghetti-og-kødboller-ingredienser

Start med at røre farsen til kødbollerne.

Løget rives eller hakkes meget fint og hvidløgene hakkes fint. De blandes med kødet og der tilsættes æg og mælk samt alle krydderierne. Der tilsættes rasp lidt efter lidt indtil konsistensen er passende. Farsen skal være lind men tilpas fast så der kan formes kødboller der kan holde faconen.

Spaghetti-og-kødboller-farsen-blandes

Farsen har godt af at hvile lidt i køleskabet mens du laver tomatsaucen.

Løg og hvidløg til saucen hakkes fint. Guleroden skrælles og skæres i små tern. Champignonerne renses og skæres i kvarte eller i skiver.

I en god stor gryde – for der skal være plads til kødbollerne også – svitser du nu løg og gulerødder i lidt olie. Når løgene er ved at være klare tilsætter du champignon og svitser dem med til de har afgivet deres væske og er blevet pænt brunede. tilsæt til sidst hvidløg og lad det svitse et øjeblik inden du tilsætter de to dåser tomat, rødvin, bouillon og alle krydderierne. saucen vil på nuværende tidspunkt være temmelig tynd, så nu skal den have lov og stå og reducere. Lad den stå på god varme, så det bobler godt – uden at koge over selvfølgelig.

Imens saucen reducerer kan du så lave dine kødboller. Hvor store du vil have dem, vil jeg lade være op til dig. Jeg kan godt lide mine ca. som en valnød i størrelsen.

Tril dem så runde og ens i størrelsen som det er dig muligt og find herefter en stegepande frem. Kødbollerne skal nu brunes på alle sider ved god varme. Du behøver ikke tænke på at de skal være gennemstegte – bare de er godt brunede.

Spaghetti-og-kødboller-kødboller-steges

Når de er brune og lækre på alle sider, så puttes de over i tomatsaucen. Skru ned for varmen under saucen, og lad den så stå og simre roligt, indtil den er tilpas reduceret. Rør i saucen af og til, men vær forsigtig så kødbollerne ikke går i stykker. Smag til undervej med salt, peber og evt mere paprika og chili.

Spaghetti-og-kødboller-kødbollerne-simrer-i-tomatsaucen

Tomatsaucen skal typisk simre en lille halv time fra kødbollerne kommer i, men det kommer an på, hvor meget du har fået den kogt ind, mens du lavede kødbollerne.

Når du synes den er ved at være næsten tyk nok, kan du skrue lidt ned, og sætte en stor grydefuld vand over til din spaghetti, så skulle det gerne passe med at saucen er reduceret helt ind når spaghettien er kogt.

Tomatsaucen skulle gerne ende med at være krydret og kraftig, men ikke stærkere end at mennesker der ikke er vant til meget chili også kan være med. Hvis du slet ikke er til stærk mad kan du erstatte noget af den søde chili med paprika.

Server med masser af revet parmigiano og et godt glas rødvin og nyd retten sammen med den, du vil give din sidste kødbolle.

Spaghetti-og-kødboller-færdig

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *