Chorizo-kartoffel suppe

En nærende ret til de kolde vintermåneder, varm på mere end een måde 😉

Det lader til at jeg er blevet ret fokuseret på supper (og sandwich…), når man ser på hvad jeg har postet i 2013, men det er både nemt og lækkert med supper, især når det regner og rusker udenfor. Og det gør det jo faktisk tit 🙂

Ingredienser:

 • 1 chorizo pølse (en der er fast, ikke blød og fedtet)
 • 2 løg
 • 1-2 friske chilier (kan udelades)
 • 4 gulerødder
 • 6-8 hvidløgsfed
 • 2 dl hvidvin
 • 1/2 liter hønsebouillon
 • 400 g kartofler
 • 1-2 tsk chipotle chili (kan også udelades. Kommer an på din chili tolerance…)
 • 2 tsk esdragon
 • 1 spsk sød paprika
 • 2 spsk Worchestershire Sauce
 • Olivenolie
 • Salt
 • Peber
 • Knuste peanuts
 • Hakket persille
 • Groft, lyst brød, eller friskt rugbrød

Chorizo suppe ingredienser

 

Du starter med at pille løgene og hakke dem i små stykker. Hvidløgene pilles også, og skæres i tynde ringe. Gulerødder og kartofler skrælles og skæres i passende størrelse tern. Normalt siger man mellem 2 og 3 cm, men det kommer sig nu ikke så nøje. Jeg plejer selv at fjerne skindet fra chorizoen før jeg bruger den, men det kan være det er en personlig quirk. Chorizoen skal i hvert fald skæres igennem på midten, og så igen i halve ringe af en størrelse du synes om.

Din valgte chili vaskes og skæres også i ringe. Mht. chili i den her ret – chorizoen giver i sig selv en kraftig smag, især hvis det er en jalapenos/chili chorizo, så hvis du ikke er til stærk mad, skal du nok vælge ikke at bruge mere chili nu, eller ‘kun’ bruge 1-2 normale røde cayenne chilier, og ikke komme chipotle krydderi ved senere. Det bestemmer du, men det kan godt blive en ret heftig ret (på den gode måde!), så nu er du i hvert fald advaret.

På billedet nedenunder anes mine små hjemmedyrkede citron chilier 🙂

Chorizo suppe tilberedning

 

Kom et skvæt olivenolie i en gryde og varm op. Kom løgene i, og tilsæt hvidløg og chili når løget er godt på vej til at være gennemsigtig. Steg videre under omrøring i et minut, og kom så chorizoen i. Bliv ved med at røre rundt ved ca. 4 ud af 6 i varme indtil chorizoen også er blevet noget blød, men ikke branket.

Chorizo suppe gryde

 

Nu tilsættes hvidvinen, som også lige får lov til at simre med i et par minutter, indtil alkoholen er fordampet. Derefter tilsættes bouillonen, og der skrues ned til simrevarme, omkring 1-2, alt afhængigt af komfuret.

Så krydrer du med chipotle (det er blevet så normalt nu, at man endda kan få det som Santa Maria krydderi), salt, peber, Worchestershire Sauce (kan udelades, men giver det lige lidt ekstra kraft), esdragon og paprika. Slutteligt tilsættes kartofler og gulerødder, og du kommer låg over.

Herfra passer retten sig selv, og det skal den så gøre i små 20 minutter. Hvis der er for meget væde, kan du koge uden låg i et stykke tid, men det burde nu passe meget godt.

Chorizo suppe

Servér med godt brød plus en kold hvidvin (resterne af den hvidvin du i forvejen har lukket op f.eks), og pynt suppen med et drys hakket persille og peanuts. En nærende og kraftig efterårs/vintersuppe, der nok skal give dig varme i knoglerne, men som samtidig har en rigtig god chorizo smag. Velbekomme 🙂

Nok til 3, rigeligt til 2.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *