Laksebrød

Der er efterhånden rigtig mange retter på bloggen med gigantiske mængder af chili og hvidløg, der gør dem uspiselige for de fleste mennesker, men her er der så en behagelig, mild ret som ca. alle mennesker da må kunne lide – og nu hvor det er ved at være nytår, er det også en udmærket, omend lidt tung, forret til middagen 🙂

Ingredienser

 • 100 g laks
 • ca. 120 g (drænet vægt) rejer
 • 4 tomater
 • 4 skiver franskbrød
 • 4 æg
 • Hovedsalat
 • 1 bundt grønne asparges
 • Fiskerogn
 • 1 citron
 • Dild (kun frisk hvis den har smag, ellers tørret. Eller en kombination for det visuelles skyld)
 • Mayonnaise (hjemmelavet eller en god økologisk en f.eks.)
 • Salt
 • Peber
 • Citronpeber
 • Smør

 

Tilberedningen er sådan set ret simpel, men man skal ikke undervurdere hvor lang tid det tager at anrette hvert enkelt brød, mens de sultne gæster venter med tiltagende desperation, så hvis I er to om det, går det noget hurtigere.

Start med at sætte vand til asparges i kog, samt at koge 4 æg. Imens det hele koger, kan du vaske salat og asparges, skære tomater og citron i skiver samt knække aspargsen.

Hvis du tager et par stykker asparges mellem to hænder og langsomt bøjer fra hver side, så knækker de deromkring hvor de er bedst – gammelt trick hører jeg. Smid endestykkerne ud, og del de resterende skiver asparges midt over. De underste dele putter du i kogende vand først, de øverste ca. 3 minutter senere. Stammen er nemlig tykkere, og skal have lidt længere tid før den er mør. Kog det hele i 5 minutter i alt, og husk salt i vandet.

Skær nu 4 stykker brød og rist det, afkøl de kogte æg (de skal have ca. 8 minutter), og skær dem i skiver. Dræn vandet fra rejer og de færdigkogte asparges.

Og så er du klar til at samle laksebrødet.

 

 

Kom smør på brødet, dernæst en skive salat, og så 6 skiver tomat (det er lig en tomat minus endestykker – nej, de har ikke gjort nogen noget, og det er madspild, men sådan er jeg…) ovenpå. Salt tomaterne let. Kom laks (1 skive plus lidt ekstra, i en 100 grams pakke) ovenpå tomaterne, og derefter ca. 6 skiver æg. Også her er der lidt madspild, for jeg kan bedst lide kun at bruge æg hvor æggeblommen er med. Kom friskkværnet peber ud over æggene, og fordel derefter et lag mayonnaise udover dem.

Kom aspargesstykker, omkring 4, på brødet nu, og drys 1/4 af rejerne ud over. Drys så med dild og citronpeber, og anret fiskerognen ovenpå. Det hele sluttes af med et stykke citron.

Og denne fremgangsmåde gentages så for de næste 3 brød. Det var da vist at gå ret meget i detaljen med et stykke brød, men ingen har nogensinde anklaget mig for at fatte mig i korthed.

Det færdige resultat skal helt sikkert nydes med en god, kold hvidvin, der under ingen omstændigheder skal være for sød. Her fik vi en af mine yndlingshvidvine, som nok er svær at skaffe i Danmark, en Stettener Heuchelberg riesling, men en blød vin med et strejf af syrlighed ville være perfekt.

 

 

Som den opmærksomme læser nok har gættet, er det her en forret til 4 personer – og den plejer at skabe god stemning 🙂

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *