Den gode kyllingewok

Der er de gode kødboller, og så er der den gode kyllingewok, to af mine, ifølge Milena, bedste faste retter. Det kan jeg naturligvis kun være glad for hun synes, så titlerne er ikke skamløs selvpromovering… As such. Egentlig behøver man ikke lave den i en wok – det er en simreret, og en god (stor) gryde kan også sagtens substitueres. Det er en mættende, smagfuld ret, der er forholdsvis billig at købe ind til, men som tager nogle timer at forberede – som simreretter nu engang gør.

Ingredienser:

 • 400 g kyllingebryst
 • 450 g champignon
 • 2 løg
 • 2 porrer
 • 1 bundt forårsløg
 • 2 røde peberfrugter
 • ca. 200 g baby/snack gulerødder
 • 8 fed hvidløg
 • 3 dl ris (parbroiled er fine her pga. deres konsistens)
 • 0.3-0.5 liter fløde
 • 1 bundt friske basilikum blade
 • Tabasco Sauce
 • Stærk karry
 • Paprika
 • Flydende chili
 • Ketchup
 • 1/2 – 1 dåse tomatpuré
 • Soya
 • Olivenolie
 • Salt
 • Peber

Jeg er jo ret stor fan af simreretter, fordi man kan gå til og fra, nusse om dem, krydre lidt, smage lidt, dufte til retten, og så spise sig glad og mæt i det færdige – denne ret er også ret klassisk i den forbindelse, så selvom den bliver lavet i en wok, skal man beregne ca. 2 timers simring, før man med god, ren samvittighed kan servere den. Til gengæld er der ikke mange ben i at lave retten, når du har alle ingredienserne foran dig. Start med at finhakke løg og porrer, pille hvidløg, skære peberfrugt i halve ringe, hakke forårsløg i ringe, skrælle gulerødder (om nødvendigt), og skære dem i passende, mundrette stykker. Vask champignoner og skær dem i kvarte. Pil basilikumbladene, og skær så kyllingekødet i enten strimler eller firkanter, alt efter behag og igen – mundrette stykker.

I en wok eller over en gryde på maksimum varme, skal der nu laves en krydderiblanding. Først hælder du et godt skvæt olivenolie i wokken, så bunden er helt dækket, dernæst røres karryen i og brunes af under omrøring.

Når det dufter stærkt og brændt så hælder du løg og kylling ved, og steger indtil løgene er blanke. Derefter kommer du forårsløg og porrer i, og steger videre indtil porrer og forårsløg er bløde. Husk at røre rundt konstant her, og sæt ned til 3-4 ud af 6 i varme. Dernæst tilsættes al hvidløg i presset form samt champignonerne – nu er det så, at det begynder at minde mere om en simreret end en wok, idet der begynder at komme en del væde til. Det er også meningen. Hæld godt med soya (ca. 1/4 flaske) ved og rør rundt. Retten skulle gerne se ca. sådan her ud nu:

Næste trin er at tilsætte fløde, tomatpuré, gulerødder, peberfrugt og basilikumbladene. Her ændrer hele retten visuelt udtryk, og ser desværre nok lidt kedelig ud på billeder. Men smagen er god! Man kan i øvrigt sagtens undlade fløden, så har man en fin, sund og stadig smagfuld ret, der mætter ret meget. Men tager man fløden med, bliver det hele naturligvis bare lige ‘lidt’ bedre…

Nu skal retten simre ved rolig, boblende varme i 1.5-2 timer, med jævnlig omrøring og tilsmagning. Når det hele skifter farve fra lysere rød til mørkere brun, og er tyknet noget er den ved at være der, men ellers gør lidt ekstra tid ikke noget, bare varmen er på 1 eller 2 ud af 6, så det ikke reducerer for meget. Vent gerne en time, hvor du rører rundt i det hver kvarter ca., og begynd så at smage til løbende – lad det lige bundfalde sig og simre uforstyrret i lidt tid hver gang, før du krydrer mere. Jeg bruger paprika, lidt mere soya, flydende chili, ketchup, peber og tabascosauce løbende her og fløden gør sit til at sørge for at helheden forbliver ‘kraftig’ i stedet for ‘stærk’. Salt skal du bruge i mindre mængder, hvis overhovedet (soya er ret salt i sig selv). Ketchup giver en sød, rund, mild, mere sukker agtig smag til retten, og jeg bruger selv mindst lige så meget ketchup som jeg brugte tomatpuré, tit over flere omgange. I løbet af de halvanden til to timer koges risen også, og når kyllingeretten er klar til det, tilsættes risene, og det hele røres sammen (det er derfor du har brug for en ret stor gryde eller wok).

Retten kan serveres med brød til, hvis man ikke er forskrækket over niveauet af kulhydrater man så får med. Drikkevarer til kunne både være simpelt kold vand, en god mørk øl, eller en kraftig, tør rødvin, der kan spille op til rettens intensitet, uden at forsvinde. Goes without saying, at det kan en god Amarone, Brunello, Barolo eller Ripasso.

God appetit!

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *