Meatza

Det er vist en ‘mande’ret – pizza lavet på bund af kød, i stedet for dej. Ideen er originalt fra palæo ‘bevægelsen’, og selvom jeg generelt ikke er særlig keen på det som bevægelse, både ud fra et bæredygtighedsperspektiv, samt at mange tilhængere er noget, ahehm, ‘frelste’, så skal ret være ret – der kan sagtens komme interessante opskrifter ud at lave mad på den måde. Derfor havde jeg lyst til at kreere mit eget take på meatza, for det er jo basalt set farsbrød med pizzatopping. Goodness with goodness. What could possibly go wrong?

Kødbund:

 • 1.2 kg hakket oksekød, 3-7%
 • 6 fed hvidløg
 • Flydende chili
 • Stegte løg
 • Soya
 • Tabascosauce
 • 1 tsk habanero pulver
 • Paprika
 • Salt
 • Peber

Tomatsauce:

 • 1 dåse hakket tomat
 • 1 dåse tomatpuré
 • 1 løg
 • 4 fed hvidløg
 • Oregano
 • Basilikum
 • Salt
 • Peber

Pizzatopping:

 • 200 g flødehavarti (eller anden ost, naturligvis)
 • 1 rød paprika
 • 400 g champignoner
 • 1 stort løg
 • 1 bundt forårsløg
 • 1 bundt persille
 • Friske basilikum blade

 

En tomatsauce har kun godt af at simre, derfor er det det første vi laver. Hak løg og hvidløg fint, varm noget olivenolie op i en gryde og svits løget ved middel temperatur indtil det er delvist brunt og helt gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg lige før løget er færdigt, og hæld så de hakkede tomater i. Skru ned til meget rolig simrevarme, rør tomatpuréen ud i gryden, og tilsæt basilikum, oregano, salt og peber. Lad det simre uden låg mens du laver resten. Når det er færdig, skulle du have en indkogt, tyk masse tilbage. Den skal være tyk, ikke vandet. Smag til løbende, og giv den gerne 1 times simren, men ikke under en halv. Kom låg på og skru ned til mindst mulige varme, hvis du kan se den snart får den ønskede konsistens, men du gerne vil have den til at simre længere.

 

 

Nu skal vi så lave farsen (og tænd også ovnen på 200 grader nu, så den er varm og klar senere). Da farsen faktisk er hovedbestanddelen i retten, skal der både være en del af den, og den skal have smag. Jeg valgte at bruge samme basale fremgangsmåde som til mine kødboller:

Kom farsen på en stort spækbræt, pres den fladt ud, og bland den med de forskellige ingredienser. Det vil sige finthakket hvidløg, stegt løg, skvæt af tabasco sauce, soya, salt, peber, paprika, flydende chili, og habanero pulver (kan undlades, hvis du bliver bange for ordet ‘habanero’).

 

 

Det hele æltes nu godt sammen, og spredes så ud til en tyk ‘dej’ på en plade med bagepapir på. Kødet skal gerne æltes/formes ret fladt, for det trækker sig meget sammen senere, så  du får en endnu tykkere bund end det ser ud til på nuværende tidspunkt. Så vær ikke bange for at sprede ‘dejen’ lige så meget eller mere ud end jeg har gjort på billedet nedenunder.

 

 

Lav også gerne en kant rundt om dejen, så saucen ikke løber ud senere.

Nu skal ‘dejen’ i ovnen i max. 10 minutter. Endelig ikke for længe, men når den har afgivet en del væske, og er skrumpet til 1/2 – 1/3 størrelse, er den klar. Den vil afgive en del væske undervejs – desværre, for med det ryger smagen også delvist ud af kødet. Jo kortere tid du forbager kødet, og jo mindre fedt kødet er, jo mindre væske og smag vil du miste her.

Mens ‘dejen’ er i ovnen, kan du hakke grøntsagerne. Peberfrugt og champignoner i skiver, forårsløg i små runde… dutter. basilkum bladene skal bare nippes af og skylles. Champignonerne skal steges tørre på en varm pande, ellers bliver der for meget væske i toppingen.

 

 

Ligegyldig hvad vil der nu nok være så meget væske når du tager bagepladen ud af ovnen igen, at du kan genbruge en del af det i tomatsaucen, for at det ikke skal gå til spilde. Resten kan du lade være, så det er med til at give vanddamp i ovnen, eller du kan duppe det af forsigtigt med en køkkenrulle.

 

 

Så kommer det sjove (for nogen i hvert fald)  og nemme – kom sauce og fyld på din pizza. Når saucen er klar, starter du med at sprede den ud på bunden. Derefter drysser du forårsløg og champignon på, og lægger skiver af peberfrugt og basilkumblade ovenpå.

 

 

Til sidst river du osten hen over meatzaen, og så er den klar til at komme i ovnen ved 200 grader. Den skal have indtil osten er gylden og peberfrugten er brun og lidt sprød der hvor osten ikke dækker den. Noget af osten vil forsvinde, fordi fedtet kan løbe frit væk, så du får ikke så meget ost på pizzaen som du tror, men det er ok. Bagetiden er ca. 20-30 minutter. Tag et glas rødvin mens du venter?

Og så er der bare tilbage at skære meatzaen i passende skiver, og servere.

 

 

Både kød, fyld/topping og tomatsovsen kan naturligvis tilberedes på helt andre måder, og resultatet ville stadig kunne kaldes en meatza, så har du lyst til noget lignende, der er mindre stærkt, er det bare med at substituere/være kreativ – præcis ligesom på en pizza.

Jeg synes retten blev god – uheldigvis skal den egentlig kunne konkurrere med ‘almindelig’ pizza, og her synes jeg den kommer til kort smags og konsistensmæssigt. Men hvis man vil overraske til et mandeselskab eller middag for kødelskere, så tror jeg stadig det er en god ret at gøre det med, og så er den jo som skabt til  en god kraftig rødvin – hvis man altså har brug for undskyldninger for at servere sådan en.
Serveres med en god salat til, og/eller brød, hvis man ikke er sådan en palæo en.

 

 

Retten var nok til 3 mennesker på papiret – eller til 2 sultne mænd i virkeligheden.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *