Æg i sennepssauce

Så er det tid til en rigtig mande- (og drengepige?) ret… Ja, igen. Smilende æg med sennepssauce garneret med bacon, løg og æble, med frisk rugbrød til. Spiser du det til frokost, så er bunden lagt. På den gode måde, forstås.

Ingredienser:

 • 150 gr. bacon
 • 1 stort løg
 • 1 æble
 • 2 tomater
 • 4 æg
 • 3 skiver godt, friskt rugbrød
 • 3-4 dl. letmælk
 • 30 gr. smør
 • Mel
 • 2-4 spsk. sennep (gerne stærk/kraftig)
 • Salt
 • Peber
 • Purløg

 

Løg og æble skæres i små tern, løget finere end æblet. Hvis du kan få fat i en syrlig, fast æblesort, er det helt klart at foretrække. Bacon skæres også ud i små stykker. Du kan naturligvis også være den smarte/rige, der har købt bacon i tern. Tomaterne skæres ud i kvarte, som så hver deles igen, 8 skiver tomat til hver.

Først steges bacon på en pande, indtil det lige er begyndt at være crispy. Herefter tager du det væk (lig det evt. på noget køkkenrulle, så det overskydende fedt forsvinder), og steger nu løg og æble på samme pande, i fedtstoffet fra baconen (men fjern gerne en del af fedtet først). Steg indtil løgene er helt brune og både løg og æble lige er blevet sprøde. Hvor vidt dit æble vil være med til den leg afhænger af hvor fast en sort du fandt, og hvor god komfur/pande du har – æblet bliver sandsynligvis snarere blød end crispy, og det er også ok. Det er vigtigere at styre efter løgene, stop før de bliver sorte. Bland løg, bacon og æble i en skål bagefter.

Der skal også laves en sauce – nogle ville bare jævne den med Maizena, og fint nok, men jeg laver naturligvis en opbagt en, der har lidt mere smag. Dvs. smelt smøret i en lille gryde, og drys derefter mel ud over mens du konstant rører rundt med et piskeris. Når massen hænger sammen uden klumper (det tager typisk ca. lige så mange gram mel som der er smør, men det er ikke en eksakt videnskab), hælder du mælken i, lidt af gangen, under konstant omrøring. Når saucen har den rette konsistens (tyk, men ikke for tyk), skulle det gerne passe med at du har brugt al mælken. Hvis saucen stadig er for tyk, har du nok brugt for meget mel, men det gør ikke noget. Så fortsætter du bare med at hælde mælk i, indtil den får den konsistens du vil have, og har bare mere sauce end du har brug for.

Nu har vi så en basis-sauce, og da jeg ville lave sennepssauce, skal den nu smages til med sennep, salt og peber, stadig under omrøring. Skru også komfuret ned til omkring 2 her, og lad saucen simre roligt efter den har kogt. Husk hele tiden at røre, ellers brænder den på.

 

 

Denne ret skal helst times lidt, så du kan servere den varm, og den slags er ikke altid lige let, men når du mener tiden er til det, så kog æggene. De skal gerne være smilende, dvs. mellem blød og hård, mest over til den hårde side, så de ikke løber ud over det hele når du skærer dem over. Det vil ‘typisk’ sige 6-8 minutter, men det kommer an på størrelsen af æggene, mængden af vand, samt hvor stjernerne lige står for tiden. Ægkogning er for avanceret en kunst til at dække i ét indlæg…

Når æggene er klar kommer du dem lige hurtigt i koldt vand for at stoppe at de koger videre indeni, piller dem og deler dem på langs.

Nu har du alt hvad du skal bruge til retten, og nu skal den bare anrettes pænt. Placér 8 stykker tomat på hver tallerken, samt 4 halve æg. Hæld sauce ud over æg og tomater, og kom baconblandingen ovenpå og ved siden af æggene. Slut af med at klippe purløg ud over, samt skære 3 skiver brød artsy over på langs, så der er 3 halve trekanter brød til hver tallerken. Og så skal der spises (også kaldet ‘at smovse’)

 

 

Serveres med en kold, halv-mørk øl – Newcastle, Kilkenny, eller Kozel f.eks. Denne ret er nok til 2.

Og hov, det slår mig at vi hævder at lave uprætientøs mad, men jeg skriver stadig ‘sauce’ og ikke ‘sovs’… Ak.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *