Croutons

Det her er et levn fra min barndom.

Jeg er godt klar over, at i dag er croutons små brødbidder man putter oven på sin salat – men i min barndom var det altså betegnelsen på disse små ristede brød hapsere.

Opskriften er fra min bedstefar – han lavede altid disse små brød som pindemadder til festlige lejligheder og som barn var jeg helt pjattet med dem.

Hvad man putter ovenpå er jo helt op til ens egen smag – jeg har fået dem med nærmest alt hvad man ellers ville lave som et stykke  smørrebrød. Denne gang laver jeg en med rejer og kaviar og en med paté

Du skal bruge:

  • Ca. 7 stykker toastbrød – og det skal faktisk helst være det helt tarvelige, hvide pap-agtige som på billedet. Og det må gerne være lidt tørt – så er det nemmest at stikke ud.
  • smør
  • olivenolie
  • salt og peber
  • ca. 70 g rejer, mayo, 1 citron og kaviar
  • ca. 50 g paté og asier

 

Først skal du finde noget i passende størrelse til at stikke dine croutoner ud med – jeg kan godt lide at det er nogle små mundrette hapsere, så jeg brugte et sherryglas, men man kan jo også vælge et glas med en lidt større omkreds – eller måske har man en udstikker til småkager og lignende der er passende.

Udstik nu så mange croutoner som du skal bruge.

 

På en pande kommes nu en god klat smør og et skvæt olivenolie – det er vigtigt med denne kombination. Smørret er for smagens skyld – croutoner skal være smørstegte  – olien gør at de kan få godt med varme uden at branke.

Når smør/olien er smeltet og gylden puttes brød skiverne på panden og steges – de suger meget fedtstof, så det kan være nødvendigt at tilsætte mere hen af vejen.  De skal ikke have lang tid – de skal være godt brune, men selvfølgelig ikke brændte.

De vendes og ristes på den anden side.

Når de er brune og lækre på begge sider lægges de over på en tallerken med fedtsugende papir og krydres godt med salt og peber. Giv dem endelig et godt drys.

Når de er helt kolde kan de pyntes med det fyld du har valgt.

Mine er med henholdsvis rejer dryppet med citron og pyntet med mayo og kaviar og Cognacpaté fra en god slagter pyntet med sky og asier

Serveres med eller uden pind i som apperitif eller på tapas bordet.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.