Dekadente fiskefrikadeller

Jeg er ret tilfreds med mine fiskefrikadeller – de er anderledes, smagfulde og nemme at lave. De er også dekadente, fordi de er blandet med laksestykker og mere komplekse end  hvis man ‘bare’ købte en bøtte torskefars og stegte det.

I denne opskrift indgår de i en hovedret, men de fungerer også rigtig fint til frokost på den helt enkle måde – lune på et godt stykke rugbrød med hjemmerørt remoulade ovenpå – heldigvis kan man gøre begge ting hvis portionen er stor nok, så slipper man også for eksistentiel krise.

Ingredienser:

 • 400 g fiskefars
 • 200 g koldrøget laks
 • 2.5 dl piskefløde
 • 2 løg
 • 1 citron
 • 1 bundt grønne asparges
 • 1/2 kg+ kartofler
 • Smør
 • Olivenolie
 • Tabascosauce
 • Flydende chili (kan undlades, men retten bliver ikke ‘stærk’ af den som sådan)
 • Soya
 • Tørret dild
 • Hvidløgspulver
 • Paprika
 • Salt
 • Peber

Dekadente fiskefrikadeller ingredienser

 

Frikadellerne først – Hæld fiskefarsen op i en skål, skær laksen ud i små strimler og føj den til. Riv eller hak et løg fint og kom det i skålen.  Tilsæt paprika og hvidløgspulver, ca. 1 spsk af hver, evt. lidt mere paprika. Brug ca. 1/3 eller mere af tabascoflasken (du behøver ikke blive bange, det skal nok blive godt!), og hvis du tør, så kom også noget flydende chili ved her. Fisken suger en del af chilien, så det fungerer mere som smagsforstærker end som noget spicy. Det er en af ‘hemmelighederne’ bag smagen. Når det er skrevet – så lad være med at komme FOR meget flydende chili i, start ud roligt og justér næste gang.

Brug en meget generøs portion tørret dild som på billedet, du kan (næsten) ikke bruge for meget, det er hovedingrediensen i smagen – ud over fisken selv altså. Slut af med salt og peber samt et skvæt soya.

 

Dekadente fiskefrikadeller skål 1

 

Rør det hele godt og grundigt sammen, og lad det hvile tildækket i køleskabet i 1/2 time eller mere. Tiden kan du bruge til at skrælle kartofler og forberede alt andet der skal til, samt glæde dig over den kommende middag.

 

Dekadente fiskefrikadeller skål 2

 

I opskriften her er resten af maden noget mere traditionel – citronsauce, kartofler og (let) kogte grønne asparges. Man skal ikke kimse af det traditionelle, det er der også masser af god smag i.

Kartoflerne skrælles og koges så de er klar når resten også er det. Ligeså med asparges, de knækkes, renses og afventer at komme i en kogende gryde med saltet vand – de skal bare have 2-5 minutter.

Det andet løg snittes fint og svitses i en lille gryde sammen med olie. Brug et rivejern til at rive ca. 1/4 af skallen af en (økologisk helst, så slipper du for sprøjtegift i skallen) citron og kom også det i gryden. Pas på her, for meget citronskal kan gøre ret mange retter uspiselige. Gem citronen.

 

Dekadente fiskefrikadeller sauce

 

Rør godt rundt mens du svitser. Når løgene er ved at blive bløde, skruer du ned på svag varme og hælder fløden i mens du rører.

Når saucen begynder at boble lidt, kan du gå i gang med at stege frikadellerne på panden, men husk stadig at røre rundt i saucen løbende, samt at jonglere med asparges og kartofler.

Brug meget gerne smør til at stege dine frikadeller med, det gælder for almindelige frikadeller, og det gælder også for fiskefrikadeller. Smagen bliver meget bedre…

 

Dekadente fiskefrikadeller pande 1

 

Mens du steger frikadeller, smager du også saucen til med salt, peber og saft fra din citron, samt evt. lidt hvidløgspulver. Brug lidt saft ad gangen, så du kan kontrollere smagen, indtil du synes det hele går op i en højere enhed.

 

Dekadente fiskefrikadeller komfur

 

Det hele serveres med en god øl eller vin. Jeg ville personligt foretrække øl, og gerne en syrlig belgisk en til at matche resten af maden. Såsom en Duchesse de Bourgogne (mindre kan gøre det…). Har du ikke det, så er hvidvin eller en kold rosévin gode alternativer.

Lidt hjemmerørt remoulade til fiskefrikadellerne er et yderligere dekadent tiltag, men godt smager det.

 

Dekadente fiskefrikadeller

 

Nok til 2 mennesker, og hvis I er heldige er der også frikadeller til frokosten dagen efter – alternativt kan der jo købes ind til en dobbelt portion frikadeller…

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Dekadente fiskefrikadeller

 1. Carlpotek says:

  Hej Christian. Tak for den detaljerede opskrift! Det er virkelig velsmagende 🙂

  • Christian says:

   Hej Carl og mange tak! Jeg prøver altid at gå i detaljen med opskrifter, nogle synes det er lidt for meget tekst, men så får jeg da alle små fif med 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *