Blommemarmelade

Hvis du er så heldig at have et blommetræ i haven – eller mulighed for at købe nogle skønne blommer et sted ligesom mig, så kommer her en virkelig nem og dejlig opskrift på marmelade.

Det behøver ikke at være en bestemt slags blommer, man kan sagtens bruge dem man nu lige har. Det bliver godt uanset.

Der hvor denne marmelade adskiller sig fra andre opskrifter er at i stedet for at blive kogt i en gryde, så bages blommerne i ovnen. Der tilsættes ingen vand og man skal ikke røre i gryden eller frygte at de brænder på. Det er så nemt, som det kan blive, og det giver en meget kraftig og intens marmelade.

Her kommer en grundopskrift, så kan man selv gange op alt efter hvor mange blommer man har.

 • 500 g. blommer
 • 175 g rørsukker
 • ½ stang vanille
 • 1 tsk cognac (kan udelades)

blommemarmelade -ingredienser

Start med at tænde for din ovn på 175 grader.

Find en bradepande frem. Her er størrelsen vigtig. Den må ikke være større end dine blommer kommer til at ligge tæt – de må hellere ligge lidt ovenpå hinanden, end der må være for langt i mellem dem. Dette skyldes, at når blommerne kommer i ovnen og bliver bagt, så frigiver de deres saft – det er denne saft de skal koges i for at blive møre og dejlige. Når blommerne ligger tæt, så samles saften omkring dem og op over dem, hvorimod den fordamper, hvis afstanden er for stor.

Blommerne udstenes og de halve blommer ligges i bradepanden

Blommemarmelade - ordnede blommer

Så skal der lige laves vanillisukker – dine vanillestænger flækkes og kornene skrabes ud og mases ud i et par skefulde af sukkeret så kornene fordeles.

Blommemarmelade - vanillesukker

 

Dette drysses ud over blommerne og derefter fordeles resten af sukkeret over dem også. Læg endelig også de tomme vanillistænger ned mellem blommerne – de afgiver masser af dejlig smag.

Blommemarmelade - klar til ovnenSå er blommerne klar til at komme i ovnen. Og hvor længe skal de så have – ja det er faktisk ret forskelligt alt efter blommesorten og vandindhold, men 1½-2 timer er et forsigtigt bud. Jeg ser til mine blommer hver halve time til at starte med – og hvert kvarter senere i processen.

Den første halve time vil du kunne se hvordan saften begynder at strømme fra blommerne – sukkeret smelter og karameliserer sammen med blommesaften. Efterhånden kommer der mere og mere saft og blommerne bliver næsten dækket.

Derefter begynder saften at reducere igen – derved tykner den naturligt og bliver sirupsagtig. Og det er så nu, at man skal til at holde godt øje – for hvornår er marmeladen så færdig? Det kan godt være svært at vurdere, for marmeladen vil jo blive væsentligt tykkere og mere stiv, når den køler af end mens den er varm.

Der er nogle der benytter sig af at tage en smule marmelade ud på en lille tallerken og lade den blive kold og så vurdere på konsistensen – det trick har ikke rigtig virket for mig, men med tiden har jeg mere fået en fornemmelse for hvordan marmeladen skal se ud og føles, når den er rigtig. Den skal være tyndere end man skulle tro i varm tilstand.

Hvis man komme til at koge den for meget ind, så kan man altid varme den op med en smule vand og derved få en bedre konsistens. Det har jeg selv været nødt til efter at have lavet marmelade så stiv, at det ikke engang kunne skæres ud af glasset 😉

Blommemarmelade - færdig

Når man tror at den er tilpas, så tager man bradepanden ud af ovnen og rører rundt i marmeladen, så blommerne bliver delt. Hvor store stykker blomme man ønsker i sin marmelade styrer man ved, hvor meget man rører rundt. Jeg foretrækker selv en ret findelt marmelade. Her rører jeg så også min cognac i marmeladen – ca. 1 tsk pr. 500 g. blommer – det er ikke fordi det skal smage voldsomt af cognac, det skal bare lige kunne anes i den færdige marmelade, det giver en fin lille kant til det søde.

Husk også at fjerne de tomme vanillestænger.

Marmeladen hældes på skoldede og atamonskyllede glas. Og så er det ellers bare om at glæde sig til de er blevet kolde, så man kan få lov at smage.

Jeg advarer – det er stærkt vanedannende og særligt uimodståeligt ovenpå en god brieost.

Blommemarmelade - på glas

 

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Blommemarmelade

 1. Merete says:

  Hvilke grader skal ovnen have til blommemarmeladen ?????
  Ret vigtigt synes jeg ☀️?

  • Milena says:

   Hej Merete.
   Det er bestemt en vigtigt og derfor står det også i opskriften 😉 Ovnen skal være 175 grader varm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *