Ovnbøf med salat

Så sker det endelig. En ret med salat til. Fra mig. Og hvis din kæreste er af typen, der løber væk, når han/hun hører ordet ‘salat’, så fat mod – denne ret har en ideel kombination af salat/ost/kød… Og så er den selvfølgelig rigtig lækker – hvis jeg nu selv skal sige det.

Ovnbøf: 

 • 750 g oksekød, 7-15% fedt
 • 2 løg
 • 400 g champignon
 • 4-5 tomater
 • 9 fed hvidløg
 • 2 æg
 • 175 g flødehavarti
 • ca. 1/4-1/2 liter piskefløde
 • ca. 1/4 liter letmælk
 • ca. 1 dl rødvin
 • 2-4 spsk rasp
 • Soya
 • Tabasco sauce
 • Rosmarin
 • Salt (her rosmarin røget Samsø salt – mindre kan også gøre det, men godt var det)
 • Friskkværnet peber
 • Paprika
 • Smør til stegning

Salat:

 • 1 agurk
 • 1 pakke blandet salat
 • 2 avokadoer
 • 2/3 bakke små tomater (San Marzano er et hit)
 • Saltede peanuts
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 spsk honning
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 spsk balsamico
 • 1 spsk eddike
 • 1/2 spsk Worchestershire sauce
 • 1 tsk hvidløgspeber
 • 2 tsk oregano
 • 2 tsk timian
 • 1 tsk rosmarin
 • 1 tsk hvidløgspulver

Tilbehør:

 • Godt lyst brød (jeg bagte verdens bedste brød – super opskrift, den bruger vi tit, når vi har tiden)

Ovnbøf ingredienser

 

Start med at rense champignoner og pille løg. Champignonerne skæres i skiver, løgene i halve ringe. De smørsteges (er der ikke noget forbudt og dog rart over det ord?) hver for sig indtil de er pænt brunede.

Samtidig laves farsen til bøfferne. Fars, æg, knust hvidløg, salt, peber og et skvæt tabasco sauce kommes sammen i en skål. Tilsæt også 2-4 spsk rasp (det er ingen eksakt videnskab), og bland det hele godt sammen. Form nogle gode bøffer af det, ca. 7-9, alt afhængigt af hvad der kan være på din pande (og senere i dit fad).

 

Ovnbøf skål

 

Bøfferne steges nu i et stykke tid ved simrevarme, så de frigiver deres fedt og en god del af deres smag, men ikke så meget at de bliver brankede. Det skal være saftige, møre bøffer, og de skal i ovnen senere, så de skal nok blive gennemstegte.

 

Ovnbøf pande 1

 

Samtidig forberedes også salaten. Nogle tror nok, at jeg ikke kan lide salat, siden jeg ikke har postet en eneste salatopskrift, men det passer faktisk ikke. Det kan jeg godt. Til noget. Af og til. Og jeg kan godt lide den her salat – den er der heller ingen ben i. Skær tomater og agurk i kvarte stykker, vask den grønne salat, pil avokadoen og skær den i aflange, mundrette stykker.

 

Ovnbøf salat 1

 

Der skal laves en olie/eddike dressing til for smagens skyld, selvfølgelig. Her har jeg prøvet at være meget nøjagtig i min beskrivelse af hvor meget der skal til af hver ingrediens, men når alt kommer til alt, foregår det på slump og med tilsmagning. En blanding af olie, eddike, honning, citronsaft, balsamico, worchestershire sauce og krydderierne skulle gerne skabe en markant, bidende smag. Vær ikke bange hvis du synes den er for bidende, det bliver jævnet ud når det blandes med salaten.

 

Ovnbøf salat marinade

 

Bland nu alle ingredienser til salaten i en skål, inklusive en håndfuld peanuts for at overbevise mændene om at det ikke er en sund salat, så de også tør tage af den. Hvor meget af dressingen, der skal blandes op i salaten afhænger lidt af hvor meget dressing du synes passer til – så hæld lidt i af gangen og bedøm selv.

 

Ovnbøf salat

 

 

Samtidig med salaten skal du også multitaske med bøfferne. Når de er blevet simret roligt (men stadig sydende)  på hver side i sammenlagt 10-12 minutter, tager du dem til side, og bruger de afgivne smagsstoffer (også kaldet fedt) som basis for sovsen. Mhm ja, for brun sovs hører sig nemlig til.

Kom fløde, mælk og rødvin på panden, og kog det op roligt mens du rører salt, peber og paprika i. Præcis hvor meget fløde, mælk og vin der skal til, kommer an på hvor længe det skal snurre, og hvor meget sovs du vil have til retten. Som med så meget madlavning er det en smagssag, men du kan jo begynde med de mængder jeg har angivet, og så smage og spæde til som du synes.

 

Ovnbøf sovs

 

Når sovsen har været oppe at koge, skruer du ned og lader den simre lidt, indtil den får en brunlig lys farve. Nu blander du løg og champignoner i, og simrer den videre indtil den er blevet så brun som på billedet nedenfor. Smag til med mere salt, peber, soya og evt. et skvæt tabasco sauce imens.

 

Ovnbøf pande 2

 

Når det er som det skal være, tager du et fad og fordeler sovsen jævnt i det. Tag bøfferne og fordel dem ligeledes jævnt. Skær nogle skiver flødehavarti og kom en på hver bøf. Ovenpå det kommer du en halv tomat. Evt. pensler du tomaterne med olie og drysser med lidt tørret rosmarin. Det hele sluttes af med at bruge en tandstikker eller lignende til at holde sammen på hver bøf.

 

Ovnbøf 1

 

Nu skal retten i den forvarmede ovn og gøre sig fortjent til sit navn. Der skal den være i ca. 10 minutter, ved 250 grader. Sovsen må ikke svinde for meget ind, og samtidig skal tomaterne gerne blive lidt grillede. Det nemmeste er at se på hvornår osten er gylden/brun. Synes du ikke det helt er der efter 10 minutter, kan du give det hele en gang grill for lige at få grillede tomater, men så skal du virkelig holde godt øje.

Hvis du også laver brød samtidig, så er der en del timing at tage stilling til samtidig. Godt, friskt, lyst brød der kan suge sovs er ret vigtig for retten her. Det kan enten være et godt opvarmet flüte, eller dit eget. Vi fulgte opskriften fra kvalimad til den såkaldt ‘verdens bedste brød‘, og af den type brød er det virkelig noget af det bedste, hvis ikke det bedste. Det passede rigtig godt til ovnbøfferne.

De skal så bare på bordet nu, sammen med salat, brød og det meget, meget vigtige – en god, middel-kraftig, fyldig rødvin. En god Ripasso, eller en Barolo i den ‘lettere’ ende. F.eks. (hvornår får vi endelig tilsendt nogle vine at smagsteste, så meget gratis reklame vi gør for dem? Æv…)

Ovnbøf 2

 

Dette er, salaten til trods, overhovedet ikke nogen slankeret… men det var du nok godt klar over. Til gengæld smager det rigtig godt, og det kunne være værre… Lidt… Hvis man også serverede dessert til bagefter f.eks.

Nok til 4 sultne mennesker, eller 5-6 almindelige dødelige.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.