Citronfromage

Det siges at citronfromage har fået et comeback, og er blevet trendy igen på de finere restauranter. Det er nu ikke derfor jeg har lavet den – det er fordi, det er en af de få desserter Christian er rigtig glad for, så det skal han selvfølgelig have.

Jeg foretrækker en fromage der er dejligt skarp og syrlig – jeg synes citronsmagen skal være markant. Derfor bruger jeg mere citronsaft og mindre fløde og sukker end de fleste opskrifter. For meget fløde i fromagen gør den tung og kompakt, synes jeg, så jeg vil hellere have lidt flødeskum som pynt.

Til en portion der rækker til 4 skal der bruges:

 • 4 æg
 • 4 blade husblas
 • 100 g. sukker
 • 1 ½ dl citronsaft (3-4 citroner)
 • 1/4 dl fløde
 • evt. ekstra fløde til pynt

citronfromage - ingredienser

Jeg må hellere lige forklare hvorfor mængdeangivelserne på ingredienserne i opskriften ikke svarer til billedet. Denne gang lavede jeg fromagen som små tapas desserter, så derfor lavede jeg kun en halv portion, men opskriften her er den oprindelige til 4 personer. Så kan man jo selv halvere eller gange op.

Det “farlige” ved at lave citronfromage er husblassen. Det er noget mange – med god grund – har stor respekt for. For det kan være tricky – og trevler fra husblas i fromagen er bare virkelig ikke et hit.

Men jeg har fundet en rigtig god metode, som aldrig har slået fejl (uha det er farligt at sige, nu jinx’er jeg det nok 😉 )

Det første man gør er at lægge de 4 stykker husblas i blød i en god stor skål med koldt vand. Sørg for at bladende bliver skildt ad, så det ikke ender som en stor klump.

Lad dem ligge i mindst 5 minutter – det gør ikke noget, at der går længere.

Mens husblassen udblødes kan du presse saften fra citronerne og dele dine æg i hvider og blommer.

Blommerne blandes med sukkeret og halvdelen af citronsaften og piskes  så de bliver rigtig luftige. Hviderne piskes stive i en skål for sig og stilles til side til lidt senere.

citronfromage - 2 slags piskede æg

Fløden piskes i en helt 3. skål – den skal bare lige piskes til blødt skum – endelig ikke for stift, så bliver det alt for svært at blande den med æggemassen senere.

Nu skal husblassen så smeltes. Sæt en lille gryde over på lav varme – jeg stiller den på laveste blus, for jeg vil hellere bruge lidt længere tid på det end at risikere at husblassen brænder på. Desuden er det vigtigt at husblassen ikke bliver for varm – den skal kun lige varmes nok op til at den kan smelte.

Fisk nu hver stykke husblas op af vandet og knug det fri for vand. Det gør ikke noget at der hænger lidt vand ved, det skal bare ikke sejle. Kom alle bladene over i gryden og lad dem smelte stille og roligt. Det tager ikke så længe.

citronfromage - husblas smeltes

Når husblassen er smeltet tages gryden af varmen og citronsaften kommes over i den varme husblas. Rør roligt rundt så husblassen opløses helt i citronsaften.

Mærk med lillefingeren om temperaturen er okay – den må gerne være lun, men ikke alt for varm. Hvis den er for varm, så rør i den et øjeblik længere.

Nu skal husblassen så blandes i æggemassen, og det er her det bliver “farligt”.

Hvis æggesnapsen er for kold i forhold til husblassen, vil der kunne komme trevler.

For at udligne temperaturforskellen mest muligt, tager jeg altid lige en god skefuld æggemassen og blander i husblassen. Først derefter kommer jeg husblassen over i resten af æggesnapsen. Dette skal ske under grundig piskning med en el-pisker. Det er vigtigt at husblassen kommes i æggesnapsen i en tynd stråle, og at der piskes rigtig godt imens.

Når al husblassen er blandet sammen med æggesnapsen, så er det farlige overstået. Det lidt tarvelige ved citronfromage er så bare, at man ikke ved, om det er gået godt, før den har været på køl i nogle timer.

Men den er jo ikke færdig endnu. Nu skal først den piskede fløde vendes i – det gøres roligt og forsigtigt med en stor grydeske eller en dejskraber, så man ikke slår luften ud af æggene.

citronfromage - fløden vendes i

Når fløden er blandet godt sammen med æggene, så fortsætter du med at vende de stiftpiskede hvider i. Igen med rolige bevægelser. Det tager noget tid at få det blandet godt sammen på denne måde, men det giver også en langt bedre fromage i sidste ende, så det er arbejdet værd.

Og så er fromagen klar til at komme i en egnet skål, eller som i dette tilfælde på små cognacglas, som en lækker lille tapas dessert.

Stil fromagen på køl i mindst 4 timer.

citronfromage - på glas

Jeg laver altid en lille seperat skål med en ganske lille smule fromage i, sådan at jeg kan smage på den inden servering, så jeg er sikker på den er fri for trevler.

Men som sagt – det er aldrig gået galt med denne opskrift.

Hvis man er til det, kan man piske lidt flødeskum og pynte med, når fromagen skal serveres.

citronfromage serveret

Herlig klassisk dessert. Også et hit på tapasbordet

 

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Citronfromage

 1. Lis Eskildsen says:

  Kan jeg ikke få opskriften med Oksegelantine I pulverform. – Har prøvet at bruge det, men kom alt for meget gelantine I, så det var alt for stift. – Hvad svarer et blad husblads til i oksegelantine i pulverforn/granulat?

  • Milena says:

   Jeg har desværre ingen kendskab til (okse)gelatine i granulatform, så jeg ved ikke om det skal bruges i samme mængde som husblas i bladform. Men et blad husblas vejer ml 1,7 og 2 gram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.