De gode kartofler

Alle gode gange tre. Vi har haft de gode kødboller, den gode kyllingewok, og nu har vi så de gode kartofler. Så lover vi også at finde på mere informative navne fremover! Måske…

Retten kan serveres med mange slags kød til, det er faktisk kartoflerne, der er i højsædet. Denne gang blev de lavet med laks – det kunne også være hakkebøf eller frikadeller. For eksempel.

Kan du lide ovnkartofler med nogle twists, så kan det være de er noget for dig.

Kartoflerne:

 • 500 g små kartofler
 • 200 g cherrytomater
 • 150-200 g feta/salat tern (her kan alm. salattern faktisk godt gå an)
 • 250 g champignon
 • 1 stort løg
 • 2 peberfrugter
 • 1/4 pose soltørrede tomater i strimler
 • Friskkværnet peber
 • Salt
 • Olivenolie
 • 2 pakker Knorr tomat dressing (ja! Det er faktisk godt til det her… Men man kan også lave sin egen)

Laks i marinade: 

 • 4 stykker laks
 • 4 hvidløgsfed
 • 4-6 lime (alt afhængigt af hvor meget væske de giver – laksen skal være dækket)
 • Soya
 • Friskkværnet peber
 • Cayenne peber
 • Tørret timian
 • Tørret rosmarin

De gode kartofler ingredienser

 

Det første der skal på plads, er marinaden til laksen. Har du købt lakseportionerne frosset ligesom jeg, skal de tøs op først. Er der run på, er det fint at lægge dem i vand, så går det hurtigere. Jeg synes nu, at fersk laks giver en bedre konsistens og smag, så hvis du er knap så fattig, så er det vejen frem i stedet for Fakta’s frosne.

Laksen skal ligge i marinade i ca. 4 timer, gerne længere, for at trække al saft og kraft den kan. Skær hvidløg i små skiver, og pres saften fra limen. Du kan også bruge citron i stedet, begge dele er fint. Bland hvidløg, limesaft, peber, soya, cayennepeber, timian og rosmarin sammen, og hæld det i en frysepose. Kom laksen i posen, og luk den. Nu skal posen så bare ligge i køleskabet og nusse.

 

De gode kartofler laksemarinade

 

4 timer+ senere er det tid til at lave resten. Vask og skrub kartoflerne grundigt, så er der ingen grund til at skrælle dem. Skær dem i kvarte eller mere, alt afhængigt af deres størrelse. De skal helst være lidt over tommelfingerstørrelse, i hvert fald foretrækker jeg dem deromkring til det her.

Nu kommer hemmeligheden bag rettens smag: Drys en pose (evt. halvanden) Knorr tomat dressing i en skål, og bland med 2-3 spsk olie og 1 spsk vand. Kom kartoflerne i skålen og rør rundt, så det er godt blandet.

 

De gode kartofler tilberedning 1

 

Ja, man kunne lave et lignende krydderimix selv, men jeg er blevet ødelagt af Knorr, jeg indrømmer det. Der er intet, der smager lige som Knorr…

Spred kartoflerne ud i et ovnfast fad, og sæt dem i ovnen ved 200-225 grader. De skal have ca. 30-45 minutter, alt afhængigt af størrelse og ovn. Sålænge de ikke brænder på, er de stadig fine. De skal ende med at være godt gennemstegte og brunede. Vend dem rundt med en ske halvvejs, og strø også gerne groft salt på dem.

Mens kartoflerne er i ovnen, forberedes næste skridt: Løget skæres i halve ringe, det samme med peberfrugten. Champignoner skæres i kvarte eller i skiver, tomaterne vaskes og skæres i kvarte. De soltørrede tomater skæres i mindre stykker hvis de ikke er det fra posens hånd. Og slutteligt skærer du fetaen i tern, hvis du da ikke har købt færdige salat tern. De salat tern er normalt forfærdelig kedelige, men de kan gå an her, for når de kommer i ovnen bliver de dejligt brunede, og deres smag (such as it is), kommer mere frem. Hvis du bruger for fed en feta, risikerer du også, at det smuldrer/smelter i stedet for.

Det er en god ide lige at tørstege champignonerne på en pande, så deres vand frigives – ellers bliver retten lidt for våd efter min smag, eller skal have ekstra længe i ovnen.

Nu hældes alt undtagen feta (det kan ikke holde til for megen venden rundt, især ikke hvis det er fed feta) i en skål hvor du har rørt resten af Knorr dressingen (en halv til en pose) i sammen med olie og vand.

 

De gode kartofler tilberedning 2

 

Det hele skulle gerne passe med at kartoflerne har fået nok omkring nu.

Det varme fad tages ud af ovnen, alle resterende ingredienser blandes ved kartoflerne, og der røres rundt.

 

De gode kartofler fad

 

Så skal fadet i ovnen igen, på 180-200 grader, indtil osten er gylden. Det tager typisk 15-25 minutter. I den tid forberedes kødet, i det her tilfælde laksen.

Det er der ingen ben i, det er bare at komme hele posens indhold, inklusiv marinade, på en varm pande og stege roligt indtil al væden er væk og laksen er tilpas.

 

De gode kartofler pande

 

Timingen her er ikke så vigtig – kartoflerne kan godt stå og vente i den slukkede ovn, og laksen er hurtig at lave.

Jeg serverede en frisk, kold og syrlig hvidvin til retten, uden andet tilbehør 🙂

 

De gode kartofler

 

Et godt twist på  de klassiske ovnbagte kartofler, med masser af smag.

Skulle være nok til 3 personer.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De gode kartofler

 1. Alice says:

  Igen og igen lige mad for min mund. Tak tak tak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *