Pappardelle con salsiccia

Jeg er vild med den italienske ingrediens salsiccia – en let krydret pølse, der ikke er helt nem at opdrive (medmindre man bor i Århus eller KBH). Den er god til pizza, og den er god til pasta. Italienere laver nogle meget simple pastaretter, hvor smagen er i de gode råvarer – det er altid lidt tricky at lave med de grøntsager vi kan skaffe her i Danmark, men salsiccia’en smager i hvert fald som var man i Italien!

Så her er en pasta ret med salsiccia, som du forhåbentlig kan skaffe der hvor du er. Kan du det, fortryder du næppe købet, især ikke hvis du husker en god italiensk rødvin til 🙂

Ingredienser: 

 • 2 salsiccia pølser (ca. 100-150 g)
 • ca. 200 g champignon
 • 2 chili
 • ca. 200 g broccoli
 • 1 bundt forårsløg
 • 5 hvidløg
 • 200-250 g pappardelle (eller fettuccine, hvis du synes det er mere håndterbart på tallerkenen)
 • 1 dåse hakkede tomater
 • 1/3 bundt basilikum
 • Oregano
 • Olivenolie
 • Balsamico
 • Groft salt
 • Friskkværnet peber
 • Parmeggiano Reggiano
 • Brød

Pappardelle con salsiccia ingredienser

 

 

Chili og forårsløg skylles og skæres i ringe. Hvidløgene pilles og skæres over i tynde, lange skiver. Champignoner renses og skæres i kvarte. Broccolien vaskes, og der plukkes/skæres små toppe af den. Ikke så små at de falder fra hinanden, og ikke så store at de ikke kan spises nemt, eller bliver større end champignon stykkerne.

Salsicciaen skal presses ud af dens pølsetarm i små runde stykker, der evt. har brug for lidt formning til runde kugler. Det er et nørkle arbejde, og det der tager længst tid i forberedningen. Men det er det værd!

 

Pappardelle con salsiccia tilberedning

 

 

Næste skridt er så tomatsaucen, som gerne skal have lov til at simre på lavest mulige varme i et godt stykke tid (30-45 minutter mindst) med låg på. Kom de hakkede tomater i en lille gryde sammen med et godt skvæt balsamico. Drys med oregano, paprika, salt og peber, og kom ca. halvdelen af basilikumbladene i. Rør rundt, bring i kog, og skru så ned til simrevarme. Du kan også give saucen et (lille) skvæt rødvin, hvis du har en åbnet en ved hånden – det bliver den absolut ikke ringere af.

I stedet for at bruge dåsetomater, kan du naturligvis bruge friske, men da de sjældent er så smagfulde heroppe nordpå (enten transporteret eller vokset i et klima, der bare ikke er lige så godt), så er dåsetomater tit et ok og især hurtigt alternativ, uden at din gastronomiske samvittighed behøver føle skyld 😉

Du kan smage til løbende, og også lige røre lidt i det og dufte til det mens saucen udvikler sig. Du kan også bare slappe af og drikke lidt rødvin nu.

 

Pappardelle con salsiccia gryde

 

Når tomatsaucen er ca. 15 minutter fra at være færdig, kan du gå videre med resten (husk også at varme brød i ovnen, så det passer med timingen).

Champignonerne steges i en varm pande med et skævt olivenolie. De skal ca. krympe til 1/2-1/3 størrelse, og være blevet brunede. Sæt dem nu til side i en skål.

Salsiccia stykkerne steges på den samme varme pande. De frigiver meget fedt, og har det med at brænde på, så brug ikke for høj varme, og rør forsigtigt i dem, indtil de er blevet faste og brunede. Tag dem så op og kom dem i skålen sammen med champignonerne.

Bring vand i kog, salt det, og tilsæt din foretrukne pasta. Jeg brugte ‘frisk’ pasta her, hvilket er passende til retten, og også noget hurtigere (ca. 3 minutters kogetid).

Samtidig skuer du op for varmen til panden og bruger fedtet fra salsicciaen til at lynstege grøntsagerne med. Når hvidløget er blødt og gennemsigtigt, har det hele fået nok. Husk at røre flittigt. Det skulle også gerne passe med tiden på din pasta.

 

Pappardelle con salsiccia pande

 

Nu skal du så bare anrette og nyde retten.

Som noget lidt unormalt her på bloggen, er der kun til 1, måske halvanden person her, så hvis du vil lave til flere personer, skal der ganges op i mængderne.

Pappardelle fordeles på tallerkenen, tomatsauce hældes ud over, og der kommes grøntsager og salsiccia ovenpå. Derefter river du noget parmeggiano over, og pynter evt. med friske basilikum blade.

Serveres med godt, varmt brød og aller vigtigst… En god italiensk rødvin. Så er der tid til afslapning, nydelse og ‘kvalitetstid’, alene eller med din elskede 🙂

 

Pappardelle con salsiccia

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pappardelle con salsiccia

 1. Ingun Schiller says:

  Hej med jer
  Det er en fin blog eler hjemmeside du har.
  Jeg bor på Færøerne og der får vi ikke Salsiccia pølse og Parmeggiana Reggiano ost, kan I anbefale noget der erstatter?
  Venligst
  Ingun

  • admin says:

   Hej Ingun 🙂

   Parmeggiana er det samme som Parmesan ost, hvis du bedre kender det under det navn. Man kan substituere med andre hårde oste, som f.eks. Pecorino, men jeg tænker at det må være muligt at få fat i parmeggiano/parmesan et sted deroppe.

   Salsiccia er også lidt svær at få her i Danmark. Det er jo basalt set en pølse med hakket kød og krydderier i, ligesom den danske medisterpølse, så man kan jo enten finde en substitut i den stil, eller lave sin egen pølseblanding og rulle ud til små kugler man steger. Hvis du gør sidstnævnte, er der nok en del opskrifter at finde på nettet på salsiccia og lignende.

   Håber det hjalp 🙂 – Christian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *