Julemedister med pynt

Ja, jeg kan lige så godt afsløre, at jeg er bagud med at skrive opskrifter ind. Jeg er ikke engang nået til nytårsmenuen endnu (men den blev god!). Retten her blev komponeret fordi jeg havde nogle små julemedistre i køleskabet, der skulle bruges, samt lidt andre rester. Det blev ret traditionelt, med god, kraftig smag, som jeg kan lide det, og med nogle få twists.

Ingredienser:

 • 5 ‘små’ medisterpølser (julemedister fra sønderjyske Vollstedt såmænd)
 • 400 g champignoner
 • 4-5 store gulerødder
 • 2 porrer
 • 400-500 g kartofler
 • 1/2 lime
 • 1/2 l piskefløde (alt afhængigt af kalorietolerance kan halvdelen også være letmælk)
 • 3 laurbærblade
 • 1 terning grøntsagsbouillon
 • Maizena jævner
 • Smør
 • 2-3 dl rødvin
 • Ketchup
 • Soya
 • Røget salt med rosmarin
 • Paprika
 • Salt
 • Peber

Julemedister med pynt ingredienser

 

Gulerødder skrælles og skæres i ringe, det samme gør du med porrerne. Kartoflerne skrælles også og skæres i kvarte. Champignonerne vaskes og skæres ligeledes i kvarte. Helt ligetil start såmænd.

 

Julemedister med pynt tilberedning

 

Jeg synes (selvfølgelig?) at en medister skal være godt gennemstegt, men også stadig saftig, så det jeg gør, er at stege den roligt og gerne længe på lavt blus, mens jeg nusser med resten af maden.

Det første trin er at komme en generøs klat smør på en pande, gerne tykbundet, varme det op ved omkring 3-4 i varme, og så komme medisteren på når smøret syder og er blevet en anelse brun. Medistrene her var forkogt, hvilket forkorter stegetiden væsentligt, og gør det nemmere bare at stege dem hurtigt, men jeg gav dem alligevel god tid på panden – omkring 20 minutter, mens jeg vendte dem om ca. hvert 5. minut.

Vær ikke bange for at komme mere smør i, hvis det ser ud til at der er brug for det løbende, det handler om smag det her, og der skal være noget til sovsen senere. Apropos smag, så havde jeg noget helt fantastisk groft salt fra Samsø, som er røget og krydret med rosmarin. Det knuste jeg og dryssede ud over medistrene sammen med friskkværnet peber over flere omgange. Det blev ret godt!

 

Julemedister med pynt pande

 

 

Før du laver sovsen, sætter du kartoflerne til kogning, så du har ca. 15-20 minutter fra nu af til at koncentrere dig om at få allermest smag ud af retten.

Start med at tage medistrene op, pak dem ind i staniol og kom dem i en forvarmet ovn ved måske 100 grader. Så hygger de sig fint derinde mens du laver sovs og grøntsager.  Skru op for varmen på panden til omkring 5, og hæld rødvin på, mens du skraber med en paletkniv eller lignende. Meningen her er at få alle smagsstofferne med fra panden som medisteren, krydderierne og smøret har været med til at frigive. Når rødvinen har boblet godt op i et lille stykke tid, men før det er reduceret helt væk, hælder du fløde/mælk ved, og kommer laurbærblade og bouillonterning i. Skru ned til svag varme, 1-2 stykker, nok til at det lige simrer, og rør ofte i det. Smag til med ketchup, soya, paprika, salt og peber stille og roligt over de næste 10-15 minutter, mens du ordner resten.

Det er nemlig også mens du laver sovs, at du først steger champignonerne (meget gerne i smør, naturligvis…) på en anden pande, og dernæst, lige når bordet er dækket og klart,  steger porrer og gulerødder (medmindre du har 3 pander og gerne vil gøre alting på en gang).

Gulerødder og porrer skal ikke have meget, de skal bare lynsteges ved høj varme (og i smør…), og lige før du tager dem af, drypper du limesaft på og blander godt. Det skal times for at det hele kan være varmt når det kommer på bordet.

 

Julemedister med pynt komfur

 

 

Det er fint, at sovsen reducerer noget, men pas på den ikke svinder helt ind. Gør den det, kan du altid hælde lidt vand eller mælk i, men kun meget lidt af gangen, så du ikke ender med en tynd sovs med for lidt smag. Til allersidst skruer du igen lidt op for varmen og jævner med Maizena hvis du gerne vil have en tykkere sovs.

Så skal der bare serveres og nydes. Du har jo det meste af en rødvin tilbage – den kan du passende skænke og nyde til maden.

 

Julemedister med pynt

 

Denne opskrift er nok mad til 2 personer, og som danske, traditionelle retter nu engang er, er den ikke ligefrem slankende… Men hey, det var jo jul?

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *