Rødkål

Før jeg poster hele julemiddagen, starter vi lige stille og roligt med en opskrift på rødkål. Ganske traditionel, og så alligevel – denne her tager lidt længere tid at forberede, og er mere krydret end de fleste andre.

Ingredienser

 • 1.5 kg rødkål
 • 4 løg
 • 3 dl eddike
 • 1.5 dl sukker
 • 3 kanelstænger
 • 15-20 nelliker
 • Ca. 2 dl ribsgelé
 • 3 dl vand
 • 1 grøntsagsbouillon terning
 • 0.8-1 dl andefedt
 • 3 dl andebouillon
 • Lidt salt

Rødkål ingredienser

 

Rødkålen skal laves over to dage, så den får tid til at hvile og suge smag til sig. Start med at dele rødkålen på langs, og skære roden ud. Du har sikkert nok rødkål, så du behøver ikke bekymre dig om at skære for meget – det er værre hvis du ikke får hele roden ud, for den er ikke ligefrem interessant at få med i maden.

Snit dernæst rødkålen groft, f.eks. ved at skære hver halve ud i skiver, og så lige hakke dem over 2-3 gange bagefter- det behøver ikke blive gjort super fint, for det hele koger alligevel godt sammen og bliver ensartet før det skal spises.

Pil 4 løg og skær dem i kvarte, og kom løg og rødkål i en passende stor gryde. Hæld sukker og eddike ved, og kom de hele kanelstænger, nelliker og bouillonterning til, samt lidt vand, og kog det hele op under omrøring nu og da. Det vil lugte ret meget af eddike i dit køkken nu, men det skal du nu ikke gå i panik over. Rødkålen koges under medium varme, omrøring og opsyn af og til, indtil det er svundet ind til ca. 1/4 af dens oprindelige størrelse. Når rødkålen har reduceret i halvdelen af tiden kommer du andebouillon, salt og ribsgelé til.

Rødkål gryde dag 1

Hvor lang tid det tager, kommer an på hvor meget varme du giver det. Resultatet bliver rigtig godt hvis du langtidssimrer det over 3 timer, men 30-40 minutter går nok også. Stil rødkålen i køleskabet når den er simret færdig og lad den trække smag natten over.

Dagen efter kan du så lave den færdig. Jeg bruger andefedt i denne opskrift, og det hænger jo godt sammen med, at jeg lavede den til juleaften, hvor jeg også havde fedtet fra en and klar, men har du ikke det, kan du også købe andefedt hos slagtere eller nogle dagligvarebutikker. Du kan også droppe andefedtet, og komme stegt bacontern + fedt i, hvis du er lidt eventyrlysten.

Men her går jeg ud fra at du har andefedt. Varm rødkålen op under omrøring igen og kom det meste af fedtet fra anden ved. Lad det snurre i mindst en halv time, gerne længere, indtil massen bliver helt mørkerød, ‘klistret’ og sammenhængende. Til sidst skal næsten al væden gerne være suget op i rødkålen. Vær forsigtig med alt for meget varme her, bare stille og rolig simrevarme. Smag til med mere fedt, andebouillon, sukker, ribsgele og salt efter behag.

Rødkål

 

Denne ret er naturligvis rigtig god som tilbehør til en traditionel dansk julemenu med and, brunede kartofler og sovs, men den kan også nemt bruges sammen med medisterpølse, frikadeller eller andet, og gerne som pynt/topping på et stykke smørrebrød.

 

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *