Chorizo chiligryde

Dette er en skøn og kraftfuld simreret. Måske et alternativ til en klassisk chili con carne.

Min version er meget stærk og nok ikke noget man skal kaste sig over, hvis man ikke er vant til stærk mad, men man vil sagtens kunne justere, så den bare bliver moderat stærk men stadig kraftig og krydret.

Den kan sikkert med held serveres med enten ris, kartoffelmos eller en fyldig salat, men jeg valgte denne gang at lave godt krydrede kartoffelbåde til – det var en rigtig fin kombination, synes jeg.

Chorizo chili

Ingredienser :

  • 500 – 600 g. skært oksekød af en type der er velegnet til at simre f.eks klump
  • 200 g. chorizo
  • 1 stort eller 2 små løg
  • 4-5 fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 dåse kidney bønner
  • 1 stor eller 2 små dåser majs
  • 1 dåse chipotle chili i adobesauce (en særlig type syltet chili )
  • 2 spsk sød chili pulver
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 2 tsk. tørret oregano
  • salt
  • peber
  • olie til bruning

 

Oksekødet skæres i passende tern og krydres godt med salt og peber, chorizoen skæres i skiver og løg og hvidløg hakkes.

 

I en stor gryde brunes nu kødet. Når det har en god stegeskorpe tilsættes chorizo, løg og hvidløg sammen med alle krydderierne. Det hele brunes godt.

Dåsen med chipotle åbnes og de hele chilier tages op af saucen og deles i mindre stykker. Det her er stærkt! Så hvis man ikke er til meget stærk mad, så skal man nok nøjes med et par skefulde og så evt smage til med lidt mere hen af vejen.

De 2 dåser tomat tilsættes og der skrues ned for varmen. Nu skal gryden bare have lov at stå at simre på lav varme under låg, så smagen kan udvikle sig.

Den skal have mindst 2 timer og gerne 3. Så er du sikker på mørt og lækkert kød og en ret hvor alle smagsnuancer kommer frem.

Der skal røres i retten ca. hver halve time – her kan du så også smage til med lidt ekstra chili, hvis du har valgt ikke at komme det hele i fra starten, og med øvrige krydderier.

 

Ca. 15 min før retten er færdig tilsættes bønnerne (drænet for væde) og majs.

Serveres med en god klat creme fraiche ovenpå og de krydrede kartofler.

Kartoffelbåde:

  • kartofler
  • olie
  • krydderier efter smag – jeg brugte sød chili, cayenne peber, paprika, oregano og godt med groft salt

Kartoflerne skrælles og skæres i både af passende størrelse.

Olie blandes med krydderier undtaget salt og kartoflerne vendes rundt heri.

 

De bages i oven ved 200 grader i 30-45 min alt efter størrelsen.

Hvis du kan lide en sprød overflade på dine kartoffelbåde, så sæt ovnen på grill de sidste 5 – 7 min. Men hold øje med dem hele tiden, når de er under grillen – det går hurtigt lige pludselig og der er kun et øjeblik mellem sprød og gylden og forkullet.

Drysses med en god håndfuld groft salt inden servering.

chorizo chili - serveret

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *