Stegt flæsk med persillesovs

Det er sjældent at vi laver og spiser helt traditionelt dansk mad, men dette er en af undtagelserne.

Det er jo i virkeligheden en utrolig simpel ret, som næsten al dansk bondemad, men derfor er det også vigtigt med de rigtige råvarer og tilberedning, for det er det, der skal bære retten.

Til 2 personer der er glade for flæsk og godt sultne skal du bruge:

  • 15 pæne skiver flæsk
  • kartofler
  • gulerødder
  • et bundt persille
  • ½ liter sødmælk
  • 50 g. smør
  • 3 spsk. mel
  • saften fra en halv citron
  • salt
  • peber

stegt flæsk - ingredienser

Start med at tænde din ovn på 50 grader, så har du et sted at holde flæsket lunt, efterhånden som det bliver stegt færdigt.

Så skal du have skrællet gulerødder og skåret dem i passende stykker og komme dem op i en gryde. Og ja, jeg ved godt, at der ikke traditionelt hører gulerødder til den her ret, men jeg synes de passer godt til.

Så skal kartoflerne gøres i stand – vaskes, skrabes, skrælles alt efter årstid og præferancer. Denne gang var jeg heldig at få fat i nogle af de allerførste danske kartofler i foråret – de behøvede bare skylles og skrabes.

Kartoflerne kommes i en anden gryde og der tændes for dem.

Alt efter størrelsen på dine gulerødder skal der også tændes for dem.

Det sværeste med en ret som denne, synes jeg, er at få det timet så alting er klart på samme tid.

Så skal du have fat i dit flæsk, for det skal bankes og saltes.

Jeg synes det går nemmest med at banke det ved at lægge det mellem 2 fryseposer, så hænger det ikke i nogle steder.

Når det er banket pænt jævnt ud saltes det godt med groft salt og så kan det ligge og passe sig selv lidt.

Jeg kan godt lide at lave sovsen næsten færdig, inden jeg steger flæsket, for ellers synes jeg ikke, jeg har ordentlig fokus på den enkelte ting.

Til stegt flæsk hører selvfølgelig persillesovs og det skal være i en rigtig gammeldags opbagt variant, synes jeg.

Start med at smelte smørret i en gryde – drys melet i og lad smørret bruse op og lad det simre i et minuts tid.

stegt flæsk - sovs

Tilsæt så mælken lidt af gangen mens der piskes grundigt.

Hvis man ikke sørger for at være omhyggelig med at røre mælken ud i opbagningen, så får man klumper i sovsen og det er bare ikke charmerende.

Når al mælken er tilsat, smages der til med salt og peber og lidt citronsaft. Citronsaften skal ikke gøre sovsen sur eller egentlig smage igennem – den fungerer bare som samgsforstærker for persillen. Lad nu sovsen stå på svag varme og simre imens du steger flæsk. Husk også lidt at hakke din persille, men vent med at tilsætte den til kort før servering.

Der er mange overbevisninger når det kommer til hvordan man får fremtryllet perfekt stegt flæsk. Nogle sværger til at lave det i ovnen, men jeg kan bedst lide at stege det på panden.

Så grib din bedste stegepande og giv den godt med varme og kom så flæsket på. Jeg vender flæsket ofte mens det bliver stegt – på den måde synes jeg, det er nemmest at få det helt jævnt stegt.

stegt flæsk - steges

 

Når flæsket er stegt tilpas sprødt og lækkert flyttes det over på en tallerken med fedtsugende papir til et øjebliks afdrypning inden det kommes i en bradepande og kommes i ovnen imens resten steges.

stegt flæsk - til afdrypning Undervejs i stegningen skal du så også lige huske at holde øje med kartofler og gulerødder og få slukket for dem på det rigtige tidspunkt.

Når du så har sidste hold flæsk på panden, så kan du tænde lidt op for sovsen igen og røre den godt igennem. Evt tilsætte en smule mælk, hvis den er blevet for tyk og til sidst tilsættes den hakkede persille. Når persillen er tilsat må sovsen ikke koge længere for så bliver persillen grå og trist i farven.

stegt flæsk - på pandenMed lidt held og snilde ender alting med at være klar til servering på nogenlunde samme tid og så er der jo kun at sætte sig til bordet og nyde en af de klassiske danske retter.

stegt flæsk - bordetFlæsket blev serveret med hjemmelavede rødbeder og yndlingsøllen Duchesse de Bourgogne som er en vidunderlig syrlig-sød ledsager til det salte fede flæsk.

stegt flæsk - serveret

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *