Spanske kødboller

Af alle tapas opskrifter er de spanske kødboller – eller “Albondigas” som de retteligt hedder, nok den mest kendte – og der er, som med så mange andre klassikere, lige så mange versioner, som der er kokke. Men basalt set er det bare små fine kødboller i en krydret tomatsauce.

Min udgave er nok en smule stærkere end det man typisk vil få serveret i spanien, men man kan naturligvis selv justere i styrken og evt helt udelade chilien. Retten vil stadig være særdeles velsmagende, jeg synes bare chilien giver den det sidste løft.

Du skal bruge:

til kødbollerne:

  • 1 pk hakket oksekød med lav fedtprocent
  • 1 æg
  • 2-3 spsk rasp
  • lidt mælk
  • 2 fed hvidløg
  • 1 løg
  • frisk rosmarin
  • 1-2 tsk røget paprika
  • frisk rosmarin
  • salt
  • peber

til tomatsaucen: 

  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 4 laurbærblade
  • 2-3 stilke frisk rosmarin
  • olivenolie
  • balsamicco
  • 1-2 tsk sukker
  • røget paprika
  • chili – pulver eller hele tørrede chilier
  • salt
  • peber

spanske kødboller - ingredienser

Først skal du have rørt farsen til kødbollerne. Løg, hvidløg og 1-2 tsk. rosmarin hakkes helt fint og blandes i kødet sammen med 1 æg et par skefulde rasp og en slat mælk. Farsen skal være lind, men endelig ikke for tynd – kødbollerne skal kunne holde formen.

Der tilsættes et par tsk. røget paprika, salt og peber og farsen røres grundigt igennem. Så kan du stille den på køl og hvile, mens du laver tomatsauce

Inden du starter på tomatsaucen skal du også lige huske at tænde ovnen på 200 grader, så skulle den gerne være varm, når den skal bruges.

Og så til tomatsaucen : Du hakker løg og hvidløg fint og kommer lidt olivenolie i en gryde og varmer det op til jævn varme.

Kom de hakkede løg og hvidløg op i gryden sammen med laurbærblade og rosmarin og svits under omrøring. På denne måde får du virkelig alle aromastofferne ud af krydderurterne.

spanske kødboller - saucen startes

Når løgene er klare og inden de bruner for meget tilsættes en slat balsamicco som skal have lov at koge ind. Hvor meget balsamicco du vil tilsætte komme lidt an på hvor “skarp” du vil have din sauce, men frygt ikke for at bruge i hvert tilfælde et par spsk – du kan altid justere med lidt sukker senere, hvis du synes saucen er for sur. Balsamicco giver en herlig kant til denne sauce, som det ville være synd at undvære.

Når eddiken er kogt ind tilsættes tomaterne sammen med 1 tsk sukker, 2 tsk røget paprika og den mængde chili du ønsker – jeg plejer at bruge 2-3 små tørrede chilier. Nu skal saucen koges ind i et kvarters tid. Herefter kan du smage til med salt og peber og evt mere sukker.

spanske kødboller -saucen simrerMens saucen koger ind kan du med fordel tage din fars og begynde at forme små kødboller. Hvor store du vil have dem, er op til dig – jeg plejer at lave mine ca. som en valnød. Find et passende ovnfast fad og placer dine kødboller side om side heri.

spanske kødboller - kødboller i fadSå hælder du tomatsaucen over kødbollerne – den skal gerne dække dem mindst halvt – mine bliver helt dækket, og det fungerer også mægtig fint.

spanske kødboller - klar til ovn

Så skal fadet i ovnen i ca. 20 min ved 200 grader indtil sausen er kogt godt ind og kødbollerne er bagt igennem – tjek evt. en hvis du er usikker på om de har fået nok.

spanske kødboller - færdigFisk evt. laurbærblade og rosmarinstilke op inden servering.

De spanske kødboller er stjernerne på ethvert tapasbord – de bliver dejligt saftige af at blive bagt i tomatsaucen og de har et skøn kompleks smag af rosmarin, paprika og tomat.

Server med godt brød og god rødvin – så kan man næsten ikke ønske sig andet.

 

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Spanske kødboller

  1. Lene says:

    de smager fantastisk og skal være en del af vores buffet til min mands 60 års fødselsdag 🙂 Har også planer om de små fyldte cherrytomater – tak for det

    • Milena says:

      Dejligt at høre, at du er glad for vores opskrifter. Jeg håber du får succes med dem til fødselsdagen

  2. Ellen says:

    Virkelig god opskrift – det røgede paprika giver en rigtig fin og spændende smag – stor succes på mit tapasbord.

  3. Søren says:

    Der er foreslået alt for meget røget paprika i opskriften, og det overdøver de andre ingredienser. Det halve er efter min mening rigeligt.

Leave a Reply to Milena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *