Habanero Con Carne

Chili con carne kan laves på mange måder, og man kan gøre meget for at få den helt rigtige, kraftige og fyldige smag frem. Den chili con carne der er mest almindelig her i Danmark, har ikke så meget med den mexikanske opskrift at gøre, men er mere tex-mex inspireret (og gjort mindre stærk, så danskere rent faktisk kan spise den).

Mon ikke Milena laver den mexikanske variant en dag? Her laver jeg en løst inspireret tex-mex variant 🙂

Jeg har kaldt retten habanero con carne fordi jeg, ret ligetil, har brugt habaneroer i stedet for de almindelige røde chili. Giver det dig sved på panden, er det forståeligt – så bruger du bare de mængder chili du selv synes er passende. Uanset styrkeforhold får man stadig en kraftig, velsmagende og mættende ret ud af denne opskrift.

Ingredienser:

  • 1 kg hakket oksekød, 4-9% fedt
  • 300 g bacon
  • 500 g (vægt i lage) røde kidney bønner
  • 2 friske habanero (eller 2-4 almindelige chili, eller noget tredie, alt efter temperament)
  • 4 løg
  • 1 stor peberfrugt
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 12 fed hvidløg
  • 1 dåse tomatpuré
  • 1/2 liter Guinness
  • 3 lime
  • Soya
  • Ketchup
  • Karry
  • Olivenolie
  • Salt (gerne groft af en slags)
  • Friskkværnet peber
  • Creme fraiche
  • 1 bundt persille
  • Godt brød (vi brugte ‘bare’ Naan brød fra Fakta)

Habanero con Carne ingredienser

 

Løg og hvidløg pilles og hakkes groft. Habenero og bacon skæres i små skiver, peberfrugten i halve eller kvarte ringe. Lime skæres i halve og saften presses ud af dem (jeg bruger tit bare en gaffel og en kop).


Habanero con Carne tilberedning

 

Hæld noget olivenolie i den gryde du vil bruge til retten, og varm det op under høj varme. Kom noget karry i olien (mild hvis du vil have en mild ret), fordel det og rør i det indtil det begynder at lugte brændt og har fået en brunlig farve.

Det hakkede kød kommes i og svitses under omrøring (og ‘mosning’, så du ikke får lange trevler kød, men får en mere fin masse), indtil det er godt brunt. Hæld et godt skvæt soya i, og rør hurtigt rundt, så det fordeler sig i kødet mens det bliver brændt af. Kom løgene i, og fortsæt under omrøring indtil de er gennemsigtige og let brunede.

Kom bacon, peberfrugt, habanero og hvidløg til, og hæld limesaften ved. Rør det hele rundt i 1-2 minutter.

 

Habanero con Carne gryde 1

 

Skru så ned til simrevarme (2 stykker), og tilsæt hakkede tomater, bønner med lage, tomat puré og Guinness. Drys med lidt peber, rør rundt, og nyd tanken om hvilken saft og kraft der gradvist kommer til at udvikle sig.

Nu skal retten så have tid til at simre og reducere, stille og roligt. Du rører rundt engang i mellem, og kan efter ca. en time til halvanden begynde at smage til med soya, salt, peber, ketchup, evt. mere limesaft og evt. flydende chili hvis du ikke synes den er stærk nok endnu. Ketchup’en giver ‘blødhed’ og sødme til retten, mens lime giver syrlighed og gør resten af smagen mere intens.

 

Habanero con Carne gryde 2

 

Det hele skal gerne simre roligt i sammenlagt omkring 2 timer, mere gør næppe noget, men mindre end 1 time ville være synd for mørheden og smagsudviklingen. Kan du se at retten er ved at reducere for meget, kan du koge den videre under låg, ved endnu svagere varme, eller tilsætte lidt vand af og til (men ikke for meget). Pas på retten ikke brænder på, og smag som skrevet gerne til løbende efter den første time er gået, en 3-4 gange, indtil det er som du vil have det.

Slutteligt er der så kun tilbage at servere, gerne med noget lunt, godt brød til (og/eller en salat), en skefuld creme fraiche og hakket persille drysset ud over.

 

Habanero con Carne

 

Denne ret er nok til 3-4 mennesker, alt afhængigt af tilbehør, og smager fortræffeligt sammen med en kold Corsendonk Pater, eller lignende blød, mørk øl.

Serverer du salat til, sparer på brødet og undgår evt. bacon, så har du også en meget anstændig og mættende slankeret.

Tagget , , , , , .Bogmærk permalink.

5 Kommentarer til Habanero Con Carne

  1. Ísbjörg siger:

    Guinness? Det må jeg prøve! Jeg tilsætter af og til rødvin til min chili con carne, men at tilsætte en fyldig øl kan jeg sagtens forestille mig bliver lækkert. (Ligesom når man ofrer lidt god, mørk chokolade til chiligryden – mums!)

    • Christian siger:

      Ja, jeg drikker ikke selv Guinness SÅ ofte, jeg bruger den faktisk mere i madlavningen, hvor den er hel suveræn, også i forhold til andre mørke øl, pga. dens meget mørke, fyldige substans. Simreretter (og supper, der kommer ’snart’ en suppe opskrift hvor jeg også bruger Guinness) bliver rigtig gode af det.

      Jeg har også prøvet med rødvin til chili con carne, og jeg får ikke samme mørke, kraftige, gennemtrængende smag ud af det som med øl. Ikke at man på nogen måde skal kimse af rødvin 😉

  2. Josefine siger:

    Har lige bikset den her opskrift sammen, og NØJ, HVOR ER DET GODT… Tusind tak for dejlig inspiration! Den sad lige i skabet!!

    • Christian siger:

      Tak for de rosende ord 🙂 Jeg er glad for at der findes mennesker, der ikke er bange for at bruge godt med chili 😀

  3. Josefine siger:

    MUMS. Den bedste chili con carne, vi har smagt herhjemme i det chili-glade hjem. Kan virkelig anbefales – en af yndlingsretterne! (Jeg bliver helt i tvivl om, om det er mig, der også kommenterede den 22. oktober – men hvis det er, så er det altså bare fordi, at jeg er så vild med den 😀 )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *