Rødkål

Før jeg poster hele julemiddagen, starter vi lige stille og roligt med en opskrift på rødkål. Ganske traditionel, og så alligevel – denne her tager lidt længere tid at forberede, og er mere krydret end de fleste andre.

Ingredienser

  • 1.5 kg rødkål
  • 4 løg
  • 3 dl eddike
  • 1.5 dl sukker
  • 3 kanelstænger
  • 15-20 nelliker
  • Ca. 2 dl ribsgele
  • 3 dl vand
  • 1 bouillon terning
  • 05-1 dl andefedt

Rødkål ingredienser

 

Rødkålen skal laves over to dage, så den får tid til at hvile og suge smag til sig. Start med at dele rødkålen på langs, og skære roden ud. Du har sikkert nok rødkål, så du behøver ikke bekymre dig om at skære for meget – det er værre hvis du ikke får hele roden ud, for den er ikke ligefrem interessant at få med i maden.

Snit dernæst rødkålen groft, f.eks. ved at skære hver halve ud i skiver, og så lige hakke dem over 2-3 gange bagefter- det behøver ikke blive gjort super fint, for det hele koger alligevel godt sammen og bliver ensartet før det skal spises.

Pil 4 løg og skær dem i kvarte, og kom løg og rødkål i en passende stor gryde. Hæld sukker og eddike ved, og kom de hele kanelstænger, nelliker og bouillonterning til, samt lidt vand, og kog det hele op under omrøring nu og da. Det vil lugte ret meget af eddike i dit køkken nu, men det skal du nu ikke gå i panik over – kog det hele indtil det meste (men ikke alt, efterlad måske 1/5 af det oprindelige) af væden er forsvundet, gerne over 30-40 minutter.

Rødkål gryde dag 1

 

Nu skal det så stå og trække i køkkenet, og dagen efter kan du så lave den færdig. Jeg bruger andefedt i denne opskrift, og det hænger jo godt sammen med, at jeg lavede den til juleaften, hvor jeg også havde fedtet fra en and klar, men har du ikke det, kan du købe andefedt hos nogle slagtere, eller substituere andebouillon. Du kan også droppe andefedtet, og komme stegt bacontern + fedt i, hvis du er lidt eventyrlysten.

Men, her går jeg ud fra, at du har andefedt. Varm rødkålen op under omrøring igen, og kom ribsgele og måske 1/3 af fedtet fra anden ved (det kommer sig ikke SÅ nøje, bare rolig). Lad det snurre i mindst en halv time, gerne længere, indtil massen bliver mere mørkerød, ‘klistret’ og sammenhængende. Til sidst skal al væden gerne være suget op i rødkålen. Vær forsigtig med alt for meget varme her, bare stille og rolig simrevarme. Supplér evt. også med noget andebouillon, hvis du synes kålen er for sød.

 

Rødkål

 

Denne ret er naturligvis rigtig god som tilbehør til en traditionel dansk julemenu med and, brunede kartofler og sovs, men den kan også nemt bruges sammen med medisterpølse, frikadeller eller andet, og gerne som pynt/topping på et stykke smørrebrød.

 

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *